Eerste Caricom-Afrika summit heeft plaatsgevonden

10 September 2021

Comments: 0

Vrijdag 10 september 2021-Ā De leiders van de Caribische Gemeenschap (CARICOM) enĀ verschillende Afrikaanse landen zijn dinsdag bijeengekomen om te bespreken hoe de regioā€™s tot een verenigd front kunnenĀ groeien. Kenia is voorzitter van de virtuele top onder het thema ‘Unity Across Continents and Oceans: Opportunities for Deepening Integration’.

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta zei dat hij dankbaar was dat de bijeenkomst niet nog een jaar werd uitgesteld, omdat het leiders in staat zal stellen om het kader te gaan leggen om mondiale uitdagingen op een verenigd front aan te pakken. Gebieden waarvan Kenyatta denkt dat de regio’s kunnen samenwerken, zijn onder meer de blauwe economie, technologie, schuldfinanciering en COVID-19. CARICOM-voorzitter, de premier van Antigua and Barbuda, Gaston Browne, drong er bij leiders op aan om hun krachten als een blok van 69 landen te gebruiken om te onderhandelen met mondiale instellingen.

Browne was dankbaar dat Afrika en CARICOM samenkwamen via het Medical Supplies-platform (AMSP) van de Afrikaanse Unie om voorraden veilig te stellen om de Covid-19-pandemie te bestrijden. Hij heeft initiatieven voorgesteld, waaronder de oprichting van een Forum van Afrikaanse en Caribische Gebieden en Staten (FACTS), 7 september Ā als “African Caribbean Day” te benoemen en het intrekken van visa voor Afrikanen en Caribische mensen om elkaars landen te bezoeken. CARICOM-secretaris-generaal Dr. Carla Barnett zei dat de cyclus van de geschiedenis het Caribisch gebied en Afrika in een nieuwe unie heeft gebracht “die vrijelijk wordt aangegaan”.