Journalist Massoud Hossaini wist net op tijd van Afghanistan naar Nederland te vluchten: ‘Ik stond op een dodenlijst’

19 September 2021

Comments: 0

Zondag 19 september 2021- De Afghaanse prijswinnende oorlogsfotograaf Massoud Hossaini kwam vlak voor de val van Kabul met een van de laatste lijnvluchten naar Nederland. Hij hoopt dat Nederland ruimhartig is in het toelaten van landgenoten. ‘Mensen die het land hebben helpen opbouwen zitten nu in grote nood.’

Op tafel staat een klein flesje met wat aarde, afkomstig uit de tuin van zijn vader, in de hoek van de kamer een grote, stoffige koffer met daarin een berg kleren en schoenen. “Die heb ik in alle haast gepakt,” zegt de Afghaanse oorlogsfotograaf Massoud Hossaini. “Mijn fototoestellen, laptop, harddisks met al mijn werk en die koffer, dat is alles wat ik nog heb. Geld kan ik niet meer opnemen, want mijn Afghaanse bankrekening is niet meer toegankelijk. Geen idee of ik er ooit nog bij kan komen,” zegt hij berustend.

Hossaini is sinds 16 augustus in Nederland. De locatie waar hij verblijft wil hij om veiligheidsredenen geheim houden.

Hossaini zit dag en nacht aan de telefoon. Hij belt met collega’s, vrienden en dierbaren. Hij mag dan net op tijd zijn weggekomen uit Kabul, veel mensen die hij kent zitten in doodsnood ondergedoken en vrezen voor de klop op de deur door de Taliban. Over de nabije toekomst van zijn vaderland is Hossaini somber. “Ik weet niet of ik mijn land ooit nog terugzie,” zegt hij. “De Taliban hebben de beschikking over een enorm wapenarsenaal, ze zijn de machtigste terreurgroep ter wereld.”

Hij pleit voor een ruimhartig toelatingsbeleid van Afghanen door het Westen en ook door de Nederlandse regering. Het is momenteel onderwerp van hevige discussie in politiek Den Haag, met het vertrek van Sigrid Kaag als demissionair minister van Buitenlandse Zaken afgelopen donderdag tot gevolg en Ank Bijleveld (Defensie) vrijdag. “Tienduizenden burgers hebben zich de afgelopen ­jaren met hart en ziel ingezet voor de ontwikkeling van Afghanistan,” zegt hij. “Ze stonden pal voor vrouwenrechten, voor onderwijs en gezondheidszorg. Vaak werkten ze samen met westerse landen, ook met Nederland. Ik ken talloze mensen die vastzitten in Kabul, die moeten vrezen voor hun leven. Die kun je niet in de steek laten.”
-Het Parool-