Kunstenares Rehana Lalmohamed schenkt ter inspiratie schilderijen van Anton De Kom aan AdeKUS

8 September 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 08 september 2021- Als eerbetoon aan Anton de Kom en al hetgeen waar hij symbool voor staat, heeft de in Nederland woonachtige kunstenares, Rehana Lalmohamed, een drietal schilderijen van Anton De Kom geschonken aan de Faculteit der Maatschappij Wetenschappen en Faculteit der Humaniora.

De kunstenares werd hiertoe bewogen omdat zij Anton de Kom zichtbaar wil maken in de gangen van de universiteit. De Kom is volgens Lalmohamed de personificatie van ontwikkeling en doorzettingsvermogen, zelfs onder de moeilijkste omstandigheden. “Vele ADEK studenten krijgen tijdens hun studeertraject te maken met zware uitdagingen. Opgeven en afhaken lijkt soms de enige optie, maar dat mag je niet laten gebeuren.“ De schilder hoopt dat de studenten geïnspireerd raken door De Kom en dat zij vreedzaam en moedig blijven doorzetten, net zoals hij dat ook heeft gedaan.

De voorzitter van het AdeKUS bestuur, mw. Shanti Venetiaan en de decaan van de faculteit der Humaniora, mw. C. Bobson, stelden de geste zeer op prijs.  Ondertussen heeft een portret reeds een ereplaats in het kantoor van de decaan. “Misschien zal het voor de studenten geschiedenis een aanzet zijn om onderzoek te doen naar Anton de Kom.”

Eén van de schilderijen is een afbeelding van het bronzen beeld van Anton De Kom, vervaardigd door Erwin De Vries. In overleg met Cornelis de Kom, zoon van wijlen De Kom, heeft de kunstenares het doek verrijkt met een inspirerende tekst.

Lees en schrijf,
Laat u onderdompelen in kennis,
Het is uw recht ongeacht uw kleur of stand,
Het is de sleutel tot ontwikkeling en vrijheid,
Onderdrukking en ongeletterdheid is stilstand.

Rehana Lalmohamed benadrukt:  “Houd je doel voor ogen en behaal de hoogste graad die je kunt halen; het is je recht.”