Oprichter Peruaanse Guerilla beweging overleden

13 September 2021

Comments: 0

Maandag 13 mei 2021- Abimael Guzmán, oprichter en jarenlang leider van de Peruaanse guerrillabeweging Lichtend Pad, is overleden. Hij stierf op 86-jarige leeftijd in de extra beveiligde gevangenis op een marinebasis in havenstad Callao. Dit maakte de gevangenisdirectie zaterdag bekend.

Zijn gezondheid verslechterde de afgelopen maanden.¬†Hij at nauwelijks en werd een tijdlang in het ziekenhuis behandeld.¬†‚ÄúDe terroristische leider Abimael Guzm√°n, die verantwoordelijk is voor het verlies van talloze levens van onze landgenoten, is dood‚ÄĚ, schreef president Pedro Castillo op Twitter.

Guzm√°n werkte in de jaren zestig als hoogleraar filosofie aan de universiteit van Ayacucho. Later ging hij ondergronds en richtte rebellenorganisatie Sendero Luminoso (Lichtend Pad) op. In de jaren 80 telde de organisatie naar verluidt zeker 10.000 leden en wist het de Peruaanse autoriteiten bijna op de knie√ęn te krijgen.

In 1992 werd Guzmán gearresteerd in Lima. Door een geheim tribunaal werd hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor een bloedige bomaanslag in de hoofdstad, waarbij 25 doden en 155 gewonden vielen. De rebellenleider heeft altijd ontkend verantwoordelijk te zijn geweest voor deze aanslag, maar hij werd in september 2018 opnieuw tot levenslang veroordeeld.

Tussen 1980 en 2000 kwamen bijna 70.000 mensen om het leven bij gevechten tussen Sendero Luminoso en staatsveiligheidstroepen. Hoewel bijna alle leiders van Lichtend Pad achter de tralies zitten, zijn er nog steeds strijders verspreid in ge√Įsoleerde bos- en berggebieden.