PAHO waarschuwt dat slechts één op de vier mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied volledig is gevaccineerd tegen COVID-19

3 September 2021

Comments: 0

Vrijdag 03 september 2021- De directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, Carissa F. Etienne, waarschuwde dat 75% van de bevolking in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied nog niet volledig tegen COVID-19 is gevaccineerd en meldde dat PAHO zijn inspanningen versnelt om de toegang tot vaccins in de hele regio uit te breiden.

Dr. Etienne zei tijdens haar wekelijkse persconferentie dat “driekwart van de mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied niet volledig is gevaccineerd.” Meer dan een derde van de landen in onze regio moet nog 20% van de bevolking inenten. En op sommige plaatsen is de vaccinatiegraad nog veel lager. “De vaccinatiegraad blijft in verschillende Caribische en Zuid-Amerikaanse landen steken in de tien tot  negentien procent en in Centraal-Amerikaanse landen zoals Guatemala, Honduras en Nicaragua is de vaccinatiegraad nog steeds beperkt tot enkelvoudige cijfers,” vervolgde ze.

In Haïti en Venezuela hebben fragiele gezondheidssystemen en politieke problemen de vaccinaties verder vertraagd. “Helaas zijn landen met een hoge vaccinatiegraad de uitzondering in onze regio,” benadrukte zij.  Dr. Etienne zei dat “er in totaal 540 miljoen doses COVID-19-vaccin moeten worden geleverd om ervoor te zorgen dat alle landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied ten minste 60% van hun bevolking kunnen bestrijken. We moeten dus de toegang tot vaccins in onze regio uitbreiden, vooral op de plaatsen die achterblijven,” zei ze.

In reactie op het tekort is PAHO een nieuwe donatiecampagne gestart. “We proberen de aandacht van de ontwikkelde landen te vestigen op de dringende noodzaak om vaccins te doneren aan Latijns-Amerika en het Caribisch gebied,” zei Dr. Etienne. Bovendien gebruikt PAHO zijn Revolving Fund om vaccins voor de Lid-Staten aan te schaffen. PAHO heeft reeds van 24 landen verzoeken ontvangen voor COVID-19-vaccins, die in het laatste kwartaal van dit jaar en in 2022 beschikbaar zullen zijn.

“We denken ook vooruit en maken plannen om de regionale productiecapaciteit voor vaccins aanzienlijk te verbeteren,” zei Dr. Etienne. “Vorige week nog hebben we een nieuw platform gelanceerd dat partners bijeenbrengt rond een gedeelde visie om de state-of-the-art vaccinproductie in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied te stimuleren.”

Het eerste initiatief in het kader van het platform is het vergemakkelijken van de overdracht naar de regio van de mRNA-vaccintechnologie die wordt gebruikt in de zeer effectieve COVID-19-vaccins productie.  PAHO heeft 32 voorstellen ontvangen van particuliere en openbare bedrijven die aan deze onderneming willen deelnemen.

Dr. Etienne drong er bij de landen op aan voorrang te geven aan de meest kwetsbare personen voor vaccinatie, zoals ouderen, gezondheidswerkers en mensen met reeds bestaande aandoeningen. De landen moeten ervoor zorgen dat de logistieke systemen de vaccindoses kunnen opnemen, dat de cold chains ze koel kunnen houden en dat de gezondheidsstelsels klaar zijn om de doses snel af te leveren zodra ze aankomen.

Epidemiologische situatie

Aangezien de vaccinatiegraad in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied laag is, zien veel landen een snelle toename van COVID-19-infecties. In het Caribisch gebied melden Saint Lucia en Puerto Rico hoge percentages nieuwe infecties, terwijl op Jamaica het hoogste aantal COVID-doden ooit wordt gemeld.

“Uitbraken versnellen in meerdere Centraal-Amerikaanse landen, vooral Costa Rica en Belize,” zei Dr. Etienne. “In Zuid-Amerika nemen de besmettingen over het algemeen af, met enkele uitzonderingen: in Venezuela stabiliseren de gevallen zich, en in Suriname is de transmissie gedurende vier opeenvolgende weken toegenomen.” In totaal zijn er de afgelopen week meer dan 1,6 miljoen nieuwe gevallen van COVID-19 en iets minder dan 22.000 sterfgevallen gemeld in de Pan-Amerikaanse regio.

Crisis in Haïti

Wat betreft de aanhoudende crisis in Haïti, waar op 14 augustus een aardbeving plaatsvond, meldde Dr. Etienne dat de meeste ziekenhuizen zijn overrompeld en dat veel gezondheidsvoorzieningen zijn beschadigd. “We hebben gewonde mensen in afgelegen gemeenschappen die nog steeds geen medische hulp krijgen omdat ze de gezondheidscentra of ziekenhuizen niet kunnen bereiken,” zei ze.

PAHO heeft 27 ton geneesmiddelen en verscheidene specialisten ingezet ter ondersteuning van de coördinatie ter plaatse, epidemiologisch toezicht, coördinatie van gezondheidsclusters, noodprojecten, logistiek en EMT-coördinatie. PAHO werkt ook nauw samen met het Ministerie van Volksgezondheid en Bevolking om de internationale hulp te helpen coördineren.

“We hebben meer medisch personeel, geneesmiddelen en medische benodigdheden nodig, zoals verdovingsmedicijnen en orthopedische benodigdheden voor de gewonden,” zei ze. “Een andere behoefte is psychosociale steun voor zorgpersoneel en de mensen die door deze aardbeving zijn getroffen.”

-PAHO-