Taliban roepen strijders Panjshirvallei op verzet te staken

1 September 2021

Comments: 0

Woensdag 01 september 2021- Veel westerse landen, waaronder Nederland, hebben hun evacuatieoperaties vanuit Afghanistan gestaakt. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

De Taliban hebben de Nationale Verzetskrachten (NRF) in de Afghaanse Panjshirvalleiopgeroepen hun verzet te staken. De bergachtige regio ten noordoosten van Kabul is het laatste gebied in het land dat weerstand biedt aan het nieuwe regime in Afghanistan.

Dinsdag zijn de Taliban een nieuw offensief begonnen tegen de NRF. Volgens de voormalige defensieminister van het land Bismillah Mohammadi hebben de verzetskrachten daarbij de tegenaanval ingezet en 34 Talibanstrijders gedood en 65 verwond. Maandag waren er ook al gevechten in het gebied tussen de Taliban en verzetsstrijders.

“Mijn broers, we hebben ons best gedaan het Panjshirprobleem op te lossen met overleggen en onderhandelingen,” zei de Talibanleider Amir Khan Muttaqi in een gesproken berichtop Twitter. “Nu de onderhandelingen zijn stukgelopen en de Taliban Panjshir hebben omsingeld, zijn er nog altijd mensen binnen die de problemen niet vredig willen oplossen.”

Maar de verzetskrachten lijken zich de oproep niet aan te trekken. “We staan klaar Panjshir te verdedigen en onze laatste druppel bloed daarvoor te geven,” zegt een bewoner van de vallei. Een andere verzetsstrijderzegt: “Iedereen heeft een wapen op z’n schouder en is klaar om af te vuren. Iedereen praat over verzet.”

Historisch gezien hebben de bewoners van de regio vaker weerstand geboden aan indringers. Een van de huidige leiders van de NRF, Ahmad Massoud, is een zoon van de in 2001 omgekomen ‘Leeuw van Panjshir’ Ahmad Shah Massoud, die er het verzet tegen eerst de Sovjetkrachten en later de Talibanstrijders in de jaren 90 met succes leidde.

-Het parool-Â