Waarnemend President wil snelle oplossing slechte en gevaarlijke woonsituatie Sunny Point en Leiding 20

8 September 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 08 september 2021- De erbarmelijke leef- en woonsituatie van de bewoners van blok 1 en 3 te Sunny Point en Leiding 20 baart ernstige zorgen. Het voorval van de 11-jarige jongen die verwondingen opliep, nadat hij in een weiland te Sunny PointĀ op elektriciteitskabels stapte enĀ stroomstoten door het lichaam kreeg, heeft de onveilige situatie op dramatische wijze bevestigd.

Waarnemend (Wnd) President RonnieĀ  Brunswijk wil versneld maar gestructureerd verlichting brengen voor de honderden mensen die hier in onzekerheid leven. Maandag 6 september 2021Ā  hebben de bewoners van deze omgeving twee petities, waarin ze hun zorgpunten aanhalen, aan de Waarnemend PresidentĀ  overhandigd. Het staatshoofd heeft op dinsdag 7 september gelijkĀ  een team gedirigeerd naar het gebied om zich te oriĆ«nteren. Aan de hand van de rapportage wil WaarnemendĀ  President Brunswijk overgaan tot actie.

Het overgrote deel van de woningen beschikt niet over elektriciteit en water. Hij maakte in dit kader contact met de directeur van de Energie Bedrijven Suriname (EBS), Marcel Eyndhoven. Onder leiding van de directeur van het Directoraat Volkscommunicatie, Humphrey Dundas en directeur Vivian Gordon van het Kabinet van de Vice- President, begaf de EBS-directeur met enkele deskundigen zich ter oriƫntatie naar deze achtergestelde buurt.

Parlementariƫr Miguella Huur van Wanica die ook in de delegatie was opgenomen wierp zich op als gesprekspersoon van de bewoners. Zij liet tijdens een rondleiding zien in welke erbarmelijke situatie de mensen wonen. Eyndhoven gaf aan dat alvorens te kunnen starten met de werkzaamheden voor de stroomvoorziening er enkele zaken in orde moeten worden gemaakt. De wegen moeten worden gerehabiliteerd. De EBS kan pas hierna een aanvang maken met de werkzaamheden.

Verder moeten de huizen worden voorzien van een huisinstallatie en de bewoners moeten hun financiƫle verplichtingen nakomen alvorens zij over elektriciteit kunnen beschikken. Eenieder weet dat dit proces tijd in beslag zal nemen zei Huur. Maar de oplossing is met de steun van de Waarnemend President in zicht. Als alles vlot verloopt, kan men over enkele maanden reeds beschikken over elektriciteit, hield de EBS-directeur de aanwezigen voor. De regering is druk bezig om de occupatie vraagstuk in dit gebied op te lossen. De mensen waren blij met dit bezoek en kijken vol verwachting uit naar het mooie moment.