Wereld Suïcide Preventie dag: “Hoop creëren door actie”

10 September 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 10 september 2021- Wereldwijd wordt, vanaf 2003, op 10 september Wereld Suïcide Preventie dag herdacht om bewustwording aan te wakkeren over het fenomeen “suïcide preventie”. Deze dag wordt gepromoot door de Internationale Associatie voor Suïcide Preventie (IASP) in samenwerking met de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO).

Het thema welke gelinkt is aan Wereld Suïcide Preventie dag voor 2021-2023 is: “Creating hope through action” (= “Hoop creëren door actie”)

In het doodsoorzaken verslag van 2012 wordt vermeld dat zelfmoord een veel voorkomend doodsoorzaak is in Suriname. Er komen jaarlijks meer zelfmoord gevallen voor dan mensen die omkomen in het verkeer, moorden en incidenten bij elkaar opgeteld. Zelfdoding is te voorkomen en moet serieus worden genomen. De ontwikkeling van het Nationaal Suïcide Preventie en Interventieplan 2016-2020 was één van de stappen in de goede richting om zelfdoding te voorkomen in Suriname.

In Suriname is het  taboe om te praten over de mentale gezondheid. Vaak wanneer men denkt hulp te zoeken bij de psycholoog of psychiater, wordt men geassocieerd als ‘gek’ te zijn. Dit zorgt ervoor dat mensen terughoudend zijn om de stap te ondernemen hun hulpvraag bekend te maken.

Het is normaal dat men zich tijdens een crisis gestrest, verward, verdrietig, bang of boos zal voelen. Het is dus heel belangrijk om op zoek te gaan naar iemand om mee te praten. Neem gedurende deze tijden contact op met een familielid, een vriend, maar kan ook een kennis, collega of je huisarts zijn. Het moet een vertrouwenspersoon zijn waar u uw hart kunt luchten en die eventueel verder kan doorgeleiden voor specialistisch hulp. Indien er behoefte is aan ondersteuning van een psycholoog of psychiater dan kan men het best de huisarts raadplegen.

Hieronder een informatie folder i.v.m “Wereld Suicide Dag”: Nieuwsbrief Wereld Suicide Preventie dag