WHO houdt MU-variant van het coronavirus in de gaten

4 September 2021

Comments: 0

Zaterdag 04 september 2021-Ā De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt nu een andere variant van het coronavirus in de gaten houden. De variant onder de naam Mu, werd voor het eerst vastgesteld in Colombia, begin dit jaar. Intussen is deze ook in BelgiĆ« actief.Ā De mu-variant, met wetenschappelijke beschrijving ā€žB.1.621ā€ is voor de WHO nu een van de varianten om in het oog te houden, maar nog geen zorgwekkende variant zoals de delta-variant. De WHO verduidelijkt dat de variant mutaties vertoont die de effectiviteit van het vaccin kan ondermijnen, maar benadrukt dat bijkomend onderzoek nodig is. Alle virussen, dus ook het coronavirus, muteren.

De meeste mutaties hebben weinig of geen invloed op de kenmerken van het virus, maar soms kan het impact hebben op de besmettelijkheid, de ernst van de ziekte of de doeltreffendheid van vaccins of geneesmiddelen.Ā De wereldgezondheidsorganisatie categoriseert bepaalde varianten van het coronavirus sinds eind vorig jaar als ā€žvarianten om te volgenā€ of ā€žzorgwekkende variantenā€ om een betere wereldwijde monitoring mogelijk te maken.

De varianten krijgen dan Griekse letters als naam.Ā Momenteel beschouwt de WHO vier varianten als zorgwekkend, waaronder de ā€™Britseā€™ alfa-variant en de delta-variant die voor het eerst in India opdook.Ā Vijf varianten worden in de gaten gehouden, waaronder dus ook de mu-variant met oorsprong in Colombia.Ā Wereldwijd is de mu-variant nog maar beperkt aanwezig, maar in Colombia en Ecuador is het aantal gevallen gestaag toegenomen. De variant is intussen ook al opgedoken in andere landen in Zuid-Amerika en Europa.Ā Begin augustus was er een uitbraak in een woonzorgcentrum in het Belgische Zaventem waarbij zeven gevaccineerde bewoners overleden.