Woedende Fransen halen ambassadeurs terug uit VS en Australiƫ

19 September 2021

Comments: 0

Zondag 19 september 2021-Ā Frankrijk roept zijn ambassadeurs in de Verenigde Staten en AustraliĆ« terug voor overleg, nadat een deal tussen die twee landen het einde betekende van de Australische aankoop van Franse onderzeeĆ«rs ter waarde van meer dan 30 miljard euro. President Emmanuel Macron neemt de zaak zo hoog op dat hij het nodig acht in Parijs met de ambassadeurs te overleggen.

Donderdag reageerde de Franse minister van Buitenlandse Zaken al woedend op de presentatie van het nieuwe veiligheidspact AUKUS van de VS, het Verenigd Koninkrijk en AustraliĆ«, met als hoofdpunt een vloot onderzeeĆ«rs met nucleaire aandrijving voor AustraliĆ«. Een ā€˜boze en bittereā€™ minister Jean-Yves Le Drian sprak van een dolk in de rug. ā€œDit eenzijdige, plotse en onvoorziene besluit doet erg denken aan wat meneer Trump zou doen.ā€

De Amerikaanse regering ā€˜betreurtā€™ de terugroeping van de Franse ambassadeur en wil de gemoederen tot bedaren brengen, zei een functionaris van het Witte Huis vrijdag. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft eerder met een poging tot verzoening al benadrukt dat Frankrijk ook een belangrijke partner is.

ā€œWij betreuren dat zij deze stap hebben genomen,ā€ stelde de regeringsmedewerker, die sprak op voorwaarde van anonimiteit, over het besluit van Macron. ā€œWe zullen ons de komende dagen blijven inzetten om onze meningsverschillen op te lossen, zoals we dat ook op andere punten in de loop van onze lange alliantie hebben gedaan.ā€

De functionaris benadrukte dat de Fransen een van de ā€˜oudste en sterksteā€™ bondgenoten van zijn land zijn. ā€œWe delen een lange geschiedenis, democratische waarden en een toewijding om wereldwijde uitdagingen aan te gaan.ā€ Ook zouden de VS en Frankrijk een gedeeld belang hebben in het ā€˜vrij en openā€™ houden van het werelddeel AziĆ«-Pacific en blijft Washington daarvoor ā€˜nauw samenwerkenā€™ met de Navo, de EU en ā€˜andere partnersā€™.

De leiders van de drie AUKUS-landen lichtten eerder toe dat hun pact bedoeld is om de veiligheid en stabiliteit in de regio AziĆ«-Pacific te garanderen. Dat leverde kritiek op vanuit China, dat de VS, Groot-BrittanniĆ« en AustraliĆ« in een reactie verweet een ā€œKoude Oorlog-mentaliteitā€ te hebben.

-Het parool-Ā