12 oktober Wereldreumadag; ook jonge personen krijgen last van reuma

12 October 2021

Comments: 0

Dinsdag 12 oktober 2021–Ā Internationaal wordt er vandaag stilgestaan bij Wereld reumadag. Niet alleen oudere personen kunnen te maken krijgen met deze aandoening, maar ook jongeren. Wereldwijd heeft 60%, jonger dan 65 jaar, last van reuma. Er wordt jaarlijks aandacht gevraagd voor mensen met reumatische en spieraandoeningen op deze dag, ook om de bewustwording te vergroten.

Reuma is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat. Reuma kan onderverdeeld worden in drie categorieĆ«n Ā namelijk: ontstekingsreuma, Artrose en Weke delen reuma.Ā Het is wetenschappelijk nog niet bewezen hoe reuma ontstaat, en ondanks het niet te genezen is, is de aandoening wel te behandelen.

Overgewicht, roken en erfelijkheid zijn oorzaken van reuma. Ook kinderen kunnen last krijgen van reuma, waarbij de gewrichten dik worden en warm aanvoelen. Dit zorgt voor langdurige pijnen aan de spieren en/of de gewrichten. Door een vroege diagnose kan de schade beperkt worden voor de patiƫnt.