22-jarige man opgepakt voor beramen moordaanslag op Rutte

13 October 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 13 oktober 2021 – Afgelopen zomer is een 22-jarige man gearresteerd omdat hij een moordaanslag op demissionair premier Mark Rutte zou beramen. De man, Yavuz O., zou opruiende berichten hebben geplaatst in Telegram-groepen en hij zocht naar wapens en schutters, bevestigt het OM na berichtgeving van De Volkskrant.

O. wordt verdacht van bedreiging, opruiing tot een terroristisch misdrijf en het voorbereiden van een aanslag op één of meerdere politici, onder wie Mark Rutte, staat in de tenlastelegging.

Foto met bedreigingen
Zo plaatste O. op 12 december 2020 onder meer een foto van ministers en de koning op het bordes op een openbaar Telegramaccount. Daarbij schreef hij teksten als: ‘Ben benieuwd wat het volk hiervan gaat doen?’ en ‘weg er mee’. Een andere Telegramgebruiker schreef daarop: ‘Inderdaad dankzij hun is Nederland naar de klote’.

Waarop O. zei: ‘Precies. En ik ga er verandering in brengen. Meeste Nederlanders hebben toch hekel aan die Rutte’ en ‘Zou je het in je hebben om ze allemaal te shooten? Gwn vanuit een auto. Raam open. Gun naar buiten. En knallen maar.’

‘Zooi opruimen’
Op 3 mei dit jaar schreef hij onder meer: ‘Moeten we eerst echt dat parlement een keer bestormen en met dodelijk geweld die zooi opruimen’.

En op 4 mei: ‘Regel eerst strijders. En niet zomaar strijders, serieuze mensen die wat willen doen. Die het zat zijn, en schijt hebben. En hun vrijheid eisen. Ik zoek geen demonstranten. Ik zoek revolutionairen. Shooters/hitters/gewapend/geweld. Alles toegestaan.’

O. sprak volgens het OM onder meer over ‘het laten bloeden van die teringbende’. Hij had het ook over het doden van Rutte en/of andere politici, en sprak over scenario’s als ‘het afknallen van Rutte als hij buiten gaat fietsen en/of het afknallen van Rutte met een shoot-driving’.

Fysieke bijeenkomsten
De verdachte hield het volgens het OM niet bij online gesprekken, maar sprak ook fysiek af met één of meer personen om zijn plannen te bespreken. Op zijn telefoon werden zoektermen gevonden als ‘uzi’, ‘1.62 pistol’ , ‘huurling’ en ‘banen waarbij je wapens mag dragen.’

Bij de rechtbank van Den Haag volgt volgende week een pro-formazitting in de zaak. Er is dan nog geen inhoudelijke behandeling.

Eerder werd al bekend dat Rutte extra wordt beveiligd na signalen dat hij mogelijk doelwit is van een aanslag of ontvoering. De dreiging zou toen uit de hoek van de georganiseerde misdaad komen.

-rtlnieuws.nl-