AANTAL EUROPESE GELOVIGEN IN RK KERK NEEMT AF

24 October 2021

Comments: 0

Zondag 24 oktober 2021– Het aantal Europese gelovigen binnen de Rooms-KatholiekeĀ Kerk neemt af. Dat blijkt uit cijfers van het persagentschap van het Vaticaan, Fides.Ā Op andere continenten neemt het aantal religieuzen juist wel toe.

Naar aanleiding van de Wereld Missie Dag vandaag, wijstĀ Fides op eenĀ wereldwijde stijging van 15,5 miljoen gelovigen binnen de Katholieke Kerk. Het totaal zou neerkomen op ongeveer 1,4 miljard leden aan het einde van het jaar 2019. In 2009 lag dat cijfer nog op 1,2 miljard. Dit wil zeggen dat de Katholieke Kerk aan populariteit heeft gewonnen.Ā Toch geldt die stijging niet voor Europa.

In 2019 verloor de Kerk 292.000 gelovige Europeanen en kwam het totaal aantal religieuzen in het Europese continent op 285,6 miljoen te staan.

Het katholieke geloof groeide het snelst in Afrika, gevolgd door Amerika en AziĆ«. De Rooms-Katholieke Kerk heeft de laatste jaren meerdere keren onder vuur gelegen door verschillende schandalen rond seksueel misbruik van minderjarigen, wat hoogstwaarschijnlijk heeft gezorgd Ā voor de dalende cijfers. Begin oktober bracht het ā€˜rapport- Suaveā€™ de pedocriminaliteit van 2.900 tot 3.200 Franse geestelijken aan het licht. Paus Franciscus drukte na de publicatie van het rapport zijn ā€œverdrietā€ en ā€œschaamteā€ uit over het misbruik.