AFRIKAANSE LANDEN HOPEN OP KLIMAAT-FINANCIERING UIT COP26

31 October 2021

Comments: 0

Zondag 31 oktober 2021- Alles is in orde voor de komende COP26-klimaatbesprekingen in Schotland, die plaatsvinden tussen 31 oktober en 12 november. De verwachting is dat Afrikaanse leiders van rijke landen zullen eisen dat ze hun belofte nakomen om de strijd tegen klimaatverandering te financieren.

Voorzitter van de Afrikaanse groep van landen bij de klimaatbesprekingen van COP26, Tanguy Gahouma-Bekale, hoopt dat klimaatfinanciering binnen haar kader zal worden geïmplementeerd. In 2009 beloofden rijke landen voor het eerst om jaarlijks $ 100 miljard bijeen te brengen om armere landen te helpen, maar dit moet nog worden gerealiseerd. Dat wordt de onderhandelingsbasis voor de komende besprekingen in Glasgow.

Tanguy Gahouma-Bekale legt uit dat de belofte niet langer relevant is. “We wachten al meer dan 10 jaar op de belofte van 100 miljard dollar per jaar. Vandaag is deze belofte achterhaald, niet langer relevant, en toch zijn ontwikkelde landen nog steeds niet in staat om de 100 miljard dollar per jaar te mobiliseren,” zegt hij. Voor rijke economieën zal de grote nadruk liggen op vermindering van de CO2-uitstoot, om te proberen de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius boven het pre-industriële niveau.