Boostervaccinatie en tweede prikje na besmetting aangeraden

29 October 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 29 oktober 2021- Een derde doses voor bepaalde groepen binnen de samenleving en ook een tweede doses voor personen die vanwege een eerdere Covid-besmetting voor volledige vaccinatie slechts een prikje toegediend hebben gekregen. Dit zijn twee besluiten die onlangs door de nationale technische adviescommissie voor vaccineren zijn genomen. De werkgroep houdt zich bezig met die veiligheid van vaccins, beoordeelt de manier waarop er wordt gevaccineerd en brengt advies uit. Deze commissie heeft volgens Javier Asin, coördinator van het Nationale Covidcoördinatie Team (NCT) hiermee twee belangrijke adviezen gegeven.

Hij legt uit dat het bij de boostervaccinatie er niet omgaat dat de vaccins minder werken, maar omdat bij bepaalde groepen twee doses niet voldoen. Het gaat dan om 60-plussers, nierdialysepatiënten, personen met een verminderde weerstand vanwege immuunstoornissen of een verminderde weerstand door chemotherapie. Verder is de boostervaccinatie ook bedoeld voor eerstelijnswerkers die in aanraking komen met Covid-19 besmette personen. Asin legt uit dat oudere mensen of personen met een verminderde weerstand minder reageren op een vaccinatie. “Na twee doses is het lichaam nog niet voldoende voorbereid op een infectie. Bij een derde is het wel goed voorbereid.” Een derde doses bij deze groep is vergelijkbaar met een tweede doses waar de rest van de populatie genoeg aan heeft.

Mensen met een verminderde weerstand hebben 3 en soms zelfs 4 doses nodig. Asin: “Het ligt niet aan het vaccin. Het ligt aan de verminderde reactie bij een aantal mensen.” Hij wijst erop dat deze personen het grootste deel uit maken van het aantal overledenen die wel gevaccineerd waren. De coördinator verduidelijkt dat overledenen die volledig gevaccineerd waren, niet door het vaccin zijn overleden, maar omdat de vaccinatie niet voldoende was om hun te beschermen. Het kan volgens hem hebben gelegen aan onderliggende aandoeningen of dat hun immuunsysteem het vaccin onvoldoende heeft opgepakt om hun te beschermen.

Het tweede besluit van de commissie betreft de enkele dosis na een infectie. Personen die tussen de 4 weken en zes maanden voor hun eerste prik positief getest zijn, krijgen namelijk slechts een prikje. De infectie staat gelijk aan een nagebootste vaccinatie. Toch is uit onderzoek gebleken dat het wel nuttig is deze mensen een tweede doses te geven. Asin: “Daarom is besloten, ook omdat we voldoende doses beschikbaar hebben, extra bescherming aan de mensen bieden. We doen dit ook omdat dit internationaal nu de regel begint te worden. Er zijn veel mensen die moeten reizen, van hun wordt een tweede dosis gevraagd en we maken het makkelijk voor hun om aan die eis te voldoen.” De coördinator roept alle genoemde groepen op om voor de extra bescherming te gaan.