CURAƇAO SCHENDT MENSENRECHTEN VENEZOLANEN

12 October 2021

Comments: 0

DINSDAG 12 OKTOBER 2021-Ā CuraƧao schendt de mensenrechten van VenezolaanseĀ vluchtelingen door ze op te sluiten, te mishandelen en zonderĀ proces terug te sturen naar Venezuela. Dit staat in een nieuw rapport van Amnesty. De mensenrechtenorganisatie kijkt kritisch naar de bijdrage van Nederland aan de CuraƧaose kustwacht en detentie.

Volgens Amnesty International heeft CuraƧao het vreemdelingenbeleid niet op orde. Uit het recentste rapport blijkt dat Venezolanen die de humanitaire crisis in hun land ontvluchten, nog steeds standaard voor onbepaalde tijd gevangengezet worden. In de gevangenis verkeren zij onder onmenselijke omstandigheden. Zo zitten ze soms met veroordeelde criminelen en hebben geen schone kleren, zeep en tandpasta. Ook vertelden Venezolanen aan Amnesty International dat gevangenisbewakers fysiek en verbaal geweld tegen hen gebruikten. Verder worden de vluchtelingen onder druk gezet om in te stemmen met uitzetting naar Venezuela. Toegang tot juridische hulp is er nauwelijks. Venezolaanse kinderen kunnen ook in de gevangenis belanden. Zo volgde Amnesty International acht minderjarigen. De CuraƧaose overheid herenigde hen niet met hun ouders. Ā Mensenrechten zouden voorwaarde moeten zijn voor steun. Een eerlijk en individueel proces krijgen de vluchtelingen niet. “Tot nu toe is nog geen enkel beschermingsverzoek van een Venezolaanse vluchteling gehonoreerd”, aldus Amnesty International, dat ook naar Nederland kijkt. Nederland versterkte de steun aan CuraƧao op het gebied van opsporing en uitzetting van vluchtelingen en migranten.