Doorbraak na 17 jaar samenwerking Suriname en Guyana bij Canawaima ferry service

5 October 2021

Comments: 0

DINSDAG 5 OKTOBER  2021- Na ruim 17 jaar zijn de leidinggevenden van de Canawaima Management Company en de Canawaima Ferry Services Inc. bij elkaar gekomen. Beide besturen zijn belast met de dagelijkse vaart van de Canawaima veerboot. Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme noemt het een mijlpaal. Het gaat om een samenwerking tussen Suriname en Guyana en volgens de bewindsman is het belangrijk dat alles goed verloopt.

Tijdens de gesprekken gisteren in Nickerie zijn in grote lijnen drie concrete besluiten genomen. Het eerste punt betreft de werkwijze van Canawaima Management Company en de Canawaima Ferry Services Inc. Deze besturen zijn nu volledig ingevuld en zullen 6 keer per jaar bij elkaar komen. Het tweede punt behelst het invoeren van een goed softwaresysteem voor de kaartverkoop in beide landen. En het laatste punt omvat goed bestuur met betrekking tot het financieel beleid van de veerboot. Volgens de Guyanese minister van Openbare Werken, Juan Edghill, zal er een gezamenlijke audit komen die de boekhouding van beide landen zal controleren. Hij prees minister Jubithana ook voor de aanpak van zaken die waren blijven liggen.

De route tussen South Drain en Skeldon wordt nu onderhouden door de Guyanese MB Saandaka. Die zal terug naar Georgetown varen als de Canawaima weer operationeel is. Met de komst van een brug tussen Suriname en Guyana zal er ook naar andere manieren gekeken moeten worden voor continuering van de diensten van de Canawaima Ferry Service.
De veerdienst moet volgens Jubithana winstgevend zijn, voor herinvesteringsmogelijkheden op lange termijn.