DRUGSBARON IN COLOMBIA OPGEPAKT

24 October 2021

Comments: 0

Zondag 24 oktober 2021–Ā De politie en het leger van Colombia hebben zaterdag tijdensĀ een gezamenlijke operatie, deĀ leider van de beruchte bendeĀ ā€˜Clan del Golfoā€™ opgepakt in het noordwesten van het land.Ā De 50-jarige Dairo Antonio Usuga David wordt gezien alsĀ de machtigste drugsbaron van Colombia.

Zijn arrestatie is volgens president Ivan Duque dan ook te vergelijken met de val van Pablo Escobar.Ā Usuga, beter bekend als ā€˜Otonielā€™ was al jarenlang op de vlucht, maar wist tot nu toe uit handen van de autoriteiten te blijven. ā€œWe zaten al zeven jaar achter Usaga aanā€, zei generaal Fernando Navarro, hoofd van het Colombiaanse leger.Ā zaterdag kon hij worden opgepakt in de stad Turbo, in het noordwesten van het land, niet ver van de grens met Panama. Later werd hij overgebracht naar de hoofdstad BogotĆ”.

Bij de operatie waren meer dan 300 militairen en politieagenten betrokken. Er werden 24 helikopters ingezet.Ā Usuga wordt beschuldigd van verschillende misdaden, waaronder drugssmokkel, moord, ontvoering en afpersing.Ā Colombia had een beloning van maar liefst drie miljard pesos (ruim 680.000 euro) op het hoofd van Usuga gezet.Ā Ook de Verenigde Staten wilden hem graag ingerekend zien en loofden eerder een beloning van 5 miljoen US-dollar uit voor informatie over zijn verblijfplaats.Ā PresidentĀ Duque riep de overige leden van de Clan Del Golfo op om zich over te geven. Colombia is de belangrijkste exporteur van cocaĆÆne ter wereld.