G20 zet doel van 70% vaccinatie van de wereld

31 October 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 31 oktober 2021-Ā Wereldleiders die in Rome zijn bijeengekomen voor de G20-top, zijn het eens geworden over het doel om tegen 2022 minstens 70% van de bevolking te laten vaccineren tegen Covid-19. Om dat doel te bereiken, dat in lijn is met de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), moeten medicijnen worden gedistribueerd naar minder begunstigde landen, werd afgesproken.

De ministers van Economie en Volksgezondheid bespraken de kwestie vrijdag en stelden een overeenkomst op waarbij 40% van de wereldbevolking dit jaar moet worden ingeƫnt en 70% in 2022.

De Italiaanse premier Mario Draghi legde uit dat dit bedoeld was om “ronduit het doel van een echt en billijk herstel” te bereiken. Alle leiders die op de top waren bijeengekomen, konden zich terugvinden in zijn betoog.

Op de eerste dag van debatten hield de G20 een panel met de titel “Wereldwijde economie en gezondheid” om oplossingen aan te dragen voor de gezondheidscrisis die het afgelopen anderhalf jaar door de coronaviruspandemie is veroorzaakt.

Naast de donaties van vaccins aan ontwikkelingslanden, waren de leiders van de G20 het eens over de noodzaak om de productiecapaciteit te vergroten en technologieĆ«n over te dragen naar regio’s waar dit het meest noodzakelijk was om toekomstige gezondheidscrises te voorkomen.

ItaliĆ«, met het roulerend voorzitterschap van de G20 dit jaar, stelde voor om de ontoereikende coƶrdinatie tussen gezondheids- en financiĆ«le autoriteiten tijdens de pandemie goed te maken.” De ministers waren het eens geworden over de stappen die nodig zijn om het aantal mensen dat half 2022 is gevaccineerd, zoals gepland, te halen. Ze kwamen ook op het idee om een ā€‹ā€‹taskforce op te richten om toekomstige pandemieĆ«n te bestrijden.

De ministers konden het echter niet eens worden over het door de Verenigde Staten en Indonesiƫ voorgestelde afzonderlijke financieringsmechanisme, maar zeiden dat de taskforce opties zou onderzoeken om fondsen te mobiliseren om de paraatheid, preventie en reactie op pandemie te bevorderen.

“Om de wereldwijde doelstellingen van vaccinatie van tenminste 40% van de bevolking in alle landen tegen eind 2021 en 70% tegen half 2022 te helpen bereiken, zullen we stappen ondernemen om de vaccinvoorziening en essentiĆ«le medische producten en benodigdheden in ontwikkelingslanden en verwijder relevante beperkingen op het gebied van levering en financiering’.Ā De ministers zeiden dat ze het nieuwe orgaan aan het creĆ«ren waren omdat de Covid-19-pandemie “aanzienlijke tekortkomingen” had blootgelegd in het vermogen van de wereld om haar reactie te coƶrdineren.

Bovendien beloofden ze “alle gezamenlijke inspanningen” te ondersteunen om toegang te bieden tot veilige, betaalbare, hoogwaardige en effectieve vaccins, therapieĆ«n, diagnostiek en persoonlijke beschermingsmiddelen, vooral in lage- en middeninkomenslanden.

Om de vaccinatiedoelen te halen, zeiden ze dat ze zouden werken om de levering van vaccins en essentiƫle medische producten en benodigdheden in ontwikkelingslanden te vergroten, terwijl ze beperkingen op de levering en financiering zouden wegnemen. Ze gaven echter geen specifieke details.

Ze riepen ook op tot het vergroten van de veerkracht van de toeleveringsketen doorĀ  vrijwillige centra voor technologieoverdracht in verschillende regio’s, zoals de recent opgerichte mRNA-centra in Zuid-Afrika, BraziliĆ« en ArgentiniĆ«, en door gezamenlijke productie- en verwerkingsovereenkomsten.

De oproep voor een vrijwillige overdracht van mRNA-technologie betekent dat gesprekken over het idee van een tijdelijke vrijstelling van intellectuele-eigendomsrechten op Covid-19-vaccins en therapieĆ«n oorspronkelijkĀ  voorgesteld door Zuid-Afrika en India en nu verdedigd door de Verenigde Staten – blijven steken in de Wereld Handelsorganisatie.