Gevallen van suïcide met 175 % gestegen

6 October 2021

Comments: 0

WOENSDAG 6 OKTOBER 2021- In het eerste kwartaal van 2021 zijn er 33 suïcide gevallen geregistreerd. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2020, was het aantal 12. Dit is een stijging van 175%.

De cijfers zijn afkomstig van het Korps Politie Suriname (KPS). Commissaris Humphrey Naarden van de voorlichtingsdienst, geeft aan dat de problemen die leiden tot zelfmoord, veelal gezocht moeten worden in relationele sfeer.

In het nationaal suicide preventie- en interventieplan 2016-2020 wordt aangegeven dat er jaarlijks, alleen al op de spoedeisende hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, ongeveer 700 mensen worden binnengebracht als gevolg van een suïcidepoging.  Naarden geeft aan, dat de politie eerst een grondig onderzoek instelt om te weten wat precies de reden is voor de poging tot zelfmoord.

Volgens Neuro-psycholoog Sila Kisoensingh kan praten of een luisterend oor hebben, in de meeste gevallen leiden tot een oplossing. Ook geeft ze aan dat er verschillende redenen zijn voor suicidaal gedrag.

De situatie in Suriname is zorgwekkend; wereldwijd staat ons land op de 6de plaats als het gaat om landen met de meeste zelfmoord-gevallen.

Humphrey Naarden vraagt burgers die problemen hebben, niet over te gaan tot suicide.