Gezondheidsfunctionarissen werken aan een crisisplan om Covid-19 onder controle te krijgen

13 October 2021

Comments: 0

Woensdag 13 oktober 2021– President Chandrikapersad Santokhi heeft medisch personeel de opdracht gegeven een team te vormen om de huidige situatie in Covid-19 te beheersen. Het team moet een crisisplan ontwikkelen voor de komende drie maanden. Partijen hebben afgelopen maandag een bijeenkomst gehad met president Chandrikapersad Santokhi, minister Amar Ramadhin, minister Albert Ramdin en vaccinatie-coördinator, Gavier Asin, over de ontstane situatie die een enorme druk legt op de gezondheidszorg. Het staatshoofd heeft zijn bezorgdheid geuit.

Leden van de Nationaal Ziekenhuisraad (NZR), de Medici in Suriname (VMS), de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) en de Vereniging van Regionale Artsen (VRA) waren aanwezig. “De vergadering is belegd omdat we in groot gevaar verkeren. “Er zijn zorgen dat veel systemen onder grote druk zullen moeten functioneren, om nog maar te zwijgen over een traag opkomende vaccinatieprogramma’s”, zegt Ramadhin.

De regering uitte via president Santokhi haar bezorgdheid over de situatie. Zowel de minister als vertegenwoordigers van hulpverleners spraken veel. Minister Ramadhin vertelt over praktische zaken die opgelost moeten worden. Volgens hem is naast de beschikbaarheid van apparatuur en verbruiksgoederen ook de beschikbaarheid van personeel een groot probleem. De minister benadrukt dat er voldoende vaccins beschikbaar zijn.

De vervolgbijeenkomst is gepland op dinsdag 12 oktober, waarin onder meer de financiën in een kleiner kader aan de orde komen. Minister Ramadhin: ‘Het is in ieder geval een goed gevoel tussen iedereen en de regering om blij te zijn met het verloop van de conferentie. Ik voel mij goed”.