Klokkenluider beweert dat Facebook bijdroeg aan bestorming van Capitool

4 October 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 04 oktober 2021 – Facebook heeft tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar een aantal beveiligingsmaatregelen uitgeschakeld, beweert een klokkenluider zondag in het Amerikaanse actualiteitenprogramma 60 Minutes. Daardoor kon volgens haar het Capitool in Washington worden bestormd.

De klokkenluider is Frances Haugen, die volgens haar LinkedIn-profiel meer dan twee jaar als productmanager bij Facebook heeft gewerkt. Ook had ze vergelijkbare functies bij techbedrijven Google, Pinterest en Yelp.

Volgens Haugen zorgde een verandering van het algoritme in 2018 voor meer verdeeldheid onder gebruikers van Facebook. Het platform zou dat algoritme vervolgens niet hebben aangepast, omdat gebruikers daardoor juist vaker terugkwamen. Zo konden er meer advertenties worden verkocht.

Haugen zegt dat zij veel van de problemen ook heeft waargenomen bij andere socialemediabedrijven, maar dat het bij Facebook substantieel erger was dan alles wat ze eerder had gezien.

Facebook ontkent dat het sociale medium heeft bijgedragen aan de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari 2021. Bestuurder Nick Clegg noemde de bewering zondag in een interview met CNN belachelijk. Hij deed die uitspraak nog voor het televisieoptreden van de klokkenluider.

Clegg benadrukte dat Facebook vorig jaar miljarden nepaccounts heeft verwijderd en dat een sociaal medium niet in staat is de bestaande polarisatie te vergroten.

De verantwoordelijkheid voor de opstand van 6 januari lag volgens hem “duidelijk bij mensen die aanzetten tot geweld en dat nog verder aanmoedigden, onder wie toenmalig president Donald Trump”.

-nu.nl-