Louis Doedel verder vereeuwigen, SIVIS VERNOEMEN NAAR LOUIS DOEDEL

30 October 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 30 oktober 2021- “Wij zijn hier om één van de eerste grondleggers van de huidige moderne vakbeweging te herdenken. Dit, om zijn erfgoed boven water te halen”. Dit zei de Vice president van de republiek Suriname Ronnie Brunswijk gisteren ter herdenking van de tweedaagse vakbondsactie die werd gehouden in 1931 o.l.v. Louis Doedel.

De gedreven en heldhaftige Doedel kwam op voor de lotsverbetering van de werknemers. Op 28-29 oktober 1931  werd er een grote  algemene volksvergadering van werklozen gehouden. Deze vergadering mondde uit in de zogenaamde hongeroproep. De autoriteiten gebruikten toen geweld. Eén dode werd genoteerd en twee slachtoffers raakten gewond.  Doedel kreeg in 1936 twee weken gevangenisstraf opgelegd vanwege smaad. In 1937 werd hij door de toenmalige gouverneur Johannes Kielstra opgesloten in het krankzinnig gesticht Lands Psychiatrische Inrichting. Doedel is ruim 43 jaar lang slachtoffer geweest van Politiek geweld. Het over grote deel van de gemeenschap liep met het idee rond dat Doedel reeds was overleden tot op het moment oud-parlementariër Henk Herrenberg anders beweerde in het Hoogste College van Staat.

Armand Zunder ging in op het eerherstel en de excuses die plaats moeten vinden bij Doedel, maar ook bij alle verzet en vrijheidsstrijders in Suriname. Hij gaf aan dat er erkent moet worden dat Luis Doedel en zijn familie onrecht is aangedaan. Zunder pleit voor een Heldenpark in Suriname. Volgens hem is Jamaica ons voor.