Menopauze nog in taboesfeer

19 October 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 19 oktober 2021- Het is vandaag Wereld Menopauze dag. Een onderwerp dat nog in de taboesfeer is, omdat vele vrouwen en mannen zich schamen om te praten over hun fysieke en lichamelijke overgangsklachten. Dokter Roy Mohan geeft aan, dat heel veel vrouwen niet eens op de hoogte zijn van de symptomen tijdens de menopauze.

Vrouwen in de leeftijdsklasse 40 tot 55 jaar ervaren de overgang naar de menopauze. De werking van de eierstokken verminderd, de menstruatie wordt onregelmatig en er vindt hormoonschommeling plaats. Het duurt minimaal 4 jaar voordat het lichaam zich heeft aangepast aan alle veranderingen.

Nachtzweten, hartkloppingen, humeurschommelingen, vaginale droogheid, slaapstoornissen en verminderde libido zijn de meest voorkomende klachten. Dokter Mohan geeft aan dat eenieder deze klachten anders ervaart.

De samenleving moet de leercultuur stimuleren, zodat de klachten van een menopauze herkend kunnen worden. Alleen zo kan dit onderwerp uit de taboesfeer gehaald worden.