Minister Ramadhin neemt deel aan virtuele oriƫntatiebijeenkomst met hoofdkwartier PAHO

9 October 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Zaterdag 09 oktober 2021 – Op maandag 4 en dinsdag 5 oktober heeft minister Amar Ramdhin van Volksgezondheid een tweedaagse virtuele oriĆ«ntatiebijeenkomst bijgewoond, georganiseerd door het hoofdkwartier van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), gevestigd in Washington DC. De PAHO/WHO-vertegenwoordiger in Suriname, dr. Karen Lewis-Bell, directeur van Volksgezondheid, dr. Rakesh Sukul, en onderdirecteuren van Volksgezondheid, dr. Ritesh Dhanpat, mevr. Tania Sanrochman-Kioe A Sen en mevr. Diana Koswal vergezelden de minister tijdens de oriĆ«ntatiesessies, die werden gehouden middels het platform Zoom.

Normaal gesproken zouden de minister en de directeur van Volksgezondheid het PAHO-kantoor in Washington DC bezoeken om de persoonlijke oriƫntatie bij te wonen, die plaatsvindt nadat ministers van Volksgezondheid tenminste een jaar in functie zijn geweest. Vanwege de reisrestricties in de huidige COVID-19-situatie werd echter besloten de oriƫntatie virtueel te organiseren.

De directeur van PAHO, dr. Carissa F. Etienne, opende de bijeenkomst en heette zowel de minister als de sirecteur van Volksgezondheid welkom. Gedurende de twee dagen gaven de programmadirecteuren van de verschillende afdelingen van PAHO een overzicht van de structuur en de prioriteiten binnen hun afdelingen. Van de Surinaamse delegatie gaf de directeur van Volksgezondheid, dr. Sukul, een overzicht van Suriname als land, alsmede een overzicht van de huidige situatie in het land op het gebied van de gezondheidszorg. Dr. Lewis-Bell gaf ook een overzicht van de technische samenwerking die PAHO de afgelopen twee jaar heeft verleend om de volksgezondheid en aanverwante zaken in Suriname verder te verbeteren.

PAHO is een van de belangrijkste partners van het ministerie van Volksgezondheid. PAHO biedt technische ondersteuning aan hun lid landen en helpt op verschillende manieren in de vorm van projecten om de gezondheidszorg te versterken. De afgelopen week heeft minister Ramadhin een virtuele oriƫntatie gehad met de leiding van PAHO in Washington DC, in aanwezigheid van de PAHO/WHO Representative Suriname, dr. Karen Lewis-Bell. Er zijn afspraken gemaakt en er wordt een start gemaakt met de Country Cooperation Strategy.

Dr. Lewis-Bell heeft verklaard dat ā€œhet voor nieuwe ministers van Volksgezondheid van belang is te worden georiĆ«nteerd op de wijze waarop PAHO werkt, alsmede op de achtergrond van, en de mechanismen die worden gebruikt om technische samenwerking aan het land te verlenen. Op deze wijze is er een duidelijk begrip van de rol en verantwoordelijkheden van PAHO en het ministerie van Volksgezondheid bij de samenwerking ter versterking van de gezondheidsstelsels en -zorg in Surinameā€.

-Volksgezondheid-