OLIEPRIJZEN BLIJVEN STIJGEN

12 October 2021

Comments: 0

DINSDAG 12 OKTOBER 2021- De olieprijzen op de wereldmarkt zijn maandag met ongeveer 2% gestegen. Hierdoor is de winst groter geworden nu een energiecrisis de grote economieën in haar greep houdt. En dit, te midden van een aantrekkende economische activiteit en beperkte voorraden bij grote producenten.

Brentolie steeg $ 1,45, of 1,8%, tot $ 83,84 per vat, het
hoogste niveau sinds oktober 2018. “De olieprijs zal op korte termijn waarschijnlijk blijven stijgen”, zegt analist Carsten Fritsch van Commerzbank (CBKG). De prijzen zijn gestegen naarmate meer gevaccineerde populaties uit de lockdowns van het coronavirus worden gehaald, wat een opleving van de economische activiteit ondersteunt, waarbij Brent vijf weken vooruitgaat en Amerikaanse ruwe olie voor zeven. Het tempo van economisch herstel in combinatie met koud weer heeft de vraag naar energie doen toenemen, terwijl het de druk op regeringen om de overgang naar schonere energie te versnellen en de investeringen in olieprojecten om de voorraden te vergroten, heeft vertraagd. Wereldleiders zullen elkaar in november ontmoeten op de klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP26) die plaatsvindt in Glasgow, Schotland om de toezeggingen over de energietransitie vorm te geven. De prijzen voor steenkool, gas en elektriciteit zijn de afgelopen weken ook gestegen naar recordhoogten, gedreven door wijdverbreide energietekorten in Azië, Europa en de Verenigde Staten.
De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) en bondgenoten, samen bekend als OPEC+, hebben vorige week besloten om de productie gestaag en geleidelijk te verhogen.