ONderzoek door gemeenten in Moskeeƫn in Nederland onrechtmatig

19 October 2021

Comments: 0

Dinsdag 19 oktober 2021-Ā Zeker tien gemeenten in Nederland, laten al jaren undercover onderzoek doen in moskeeĆ«n in hun stad; iets wat niet mag. Onderzoekers maakten zich niet kenbaar en haalden gevoelige informatie op, die in een geheim rapport belandde.

Onder meer Rotterdam, Eindhoven en Zoetermeer stuurden onderzoekers van een particulier bureau naar islamitische organisaties, om daar gevoelige informatie op te halen zonder zichzelf kenbaar te maken. De bevindingen belandden in een geheim rapport waarin ā€“ met naam en toenaam ā€“ staat wat de betrokken bestuurders, imams en docenten studeerden, wie van wie familie is, met wie ze ruzie hebben, hun geloofsleer en hoe vaak ze bijvoorbeeld contact hebben met de Marokkaanse autoriteiten.

Volgens deskundigen is deze werkwijze verboden.

De onderzoeken worden betaald door de Nationaal Coƶrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), onder verantwoordelijkheid van demissionair minister Ferd Grapperhaus. De NCTV bracht gemeenten in contact met het bedrijf dat het undercover onderzoek uitvoerde.

De geheime rapporten die het bedrijf voor de gemeenten opstelden, stuurden de gemeenten veelal weer door aan de terrorismebestrijder. Het bedrijf dat de onderzoeken uitvoert, is Nuance door Training en Advies (NTA) in Deventer, het belangrijkste adviesbureau van de overheid voor radicaliseringskwesties.

De politie in Peru heeft ongeveer vijf ton cocaĆÆne enĀ marihuana in beslag hebben. Dit gebeurde in een landelijkeĀ drugsoperatie.

De buit werd opgehaald van een aantal locaties, waaronder een junglegebied van Cusco. De vangst zou op de internationale zwarte markt meer dan $ 200 miljoen waard zijn. Het land is volgens het VN-bureau voor drugs en misdaad UNODC, de grootste cocaĆÆneproducent ter wereld, naast Colombia. De drugs worden tentoongesteld en bewaakt door soldaten in de straten van Lima.