OPEC+ HOUDT ZICH AAN BESTAANDE PRODUCTIE- PLANNEN

5 October 2021

Comments: 0

DINSDAG 5 OKTOBER 2021– Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten, waaronder Rusland, houden vast aan bestaande plannen voor een geleidelijke maandelijkse verhoging van de olieproductie. Dat heeft de OPEC+, zoals die alliantie wordt genoemd, in een verklaring naar buiten gebracht.

Via een videoverbinding overlegden de landen maandag over de productie in november.
Intussen zijn de olieprijzen, evenals de prijzen voor gas en benzine, fors opgelopen.
De groep van olieproducerende landen, geleid door Saoedi-Arabië en Rusland, kwam elke maand bijeen om de olieproductie te verhogen met 400.000 vaten per dag tot april, om te voorzien in de grotere vraag naar olie door het economisch herstel van de coronacrisis.

De OPEC+ had eerder de olieproductie nog niet scherper vanwege de coronapandemie, om zo de prijzen te stutten.
“We zullen de situatie in de gaten houden”, liet de Russische vicepremier Alexander Novak weten na afloop van de besprekingen. Hij voegde daaraan toe dat hij gelooft dat de markt nu in evenwicht is.
De prijs van Brentolie is inmiddels gestegen tot meer dan 81 dollar per vat (van 159 liter), wat het hoogste niveau in jaren is.
Dat is vooral voor afnemers van olie vervelend; voor de olieproducerende landen betekent het juist dat olievaten meer geld opleveren. Kenners dachten al dat de OPEC+ zich comfortabel voelt bij de huidige olieprijzen en daarom niet zou besluiten tot een sterkere productieverhoging.