PAHO KOMT MET NIEUWE DOELSTELLING VOOR GEBRUIK VAN ZOUT

31 October 2021

Comments: 0

Zondag 31 oktober 2021– Na goedkeuring van de nieuwe doelstellingen, zullen fabrikanten verplicht worden om voedselproducten die het meeste natrium bevatten, te herformuleren. Dit meldt de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie PAHO

Volgens PAHO zijn de herziene doelstellingen voor de vermindering van zout, gericht op het natriumgehalte van veelgebruikte bewerkte voedingsmiddelen, zoals brood, granen, vleeswaren en zuivelproducten. De nieuwe doelen die gelden voor de periode 2022-2025, zijn een gedetailleerde update van een set die in 2015 is ontwikkeld om de maximale natriumdrempels voor 16 categorieën en 75 subcategorieën te herformuleren.

In de regio varieert de zoutinname van 8,5 tot 15 gram per persoon per dag, ruim boven de grens van 5 gram per dag die is aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

PAHO geeft aan dat het verminderen van de zoutconsumptie hypertensie en hart- en vaatziekten, de belangrijkste doodsoorzaken in de regio, kan voorkomen.

PAHO wees er ook op dat meer dan de helft van de sterfgevallen door hart- en vaatziekten wordt toegeschreven aan een hoge bloeddruk, “iets wat kan worden verergerd door overmatige zoutconsumptie.”