Patiënten in Ziekenhuizen Haïti de dupe van brandstof-schaarste

29 October 2021

Comments: 0

Vrijdag 29 oktober 2021- Het leven van patiënten staat op het spel door brandstoftekorten in enkele grote ziekenhuizen van
Haïti. Hiervoor waarschuwt de VN-kinderorganisatie UNICEF. De bevoorrading is al weken verstoord, omdat vrachtwagenchauffeurs te bang zijn om op wegen te rijden die worden gecontroleerd door bendes die zich bezighouden met ontvoeringen voor losgeld.

Wegversperringen opgericht door demonstranten die boos zijn over het gebrek aan veiligheid, hebben  de leveringen verder belemmerd. Unicef zei dat als gevolg van frequente stroomstoringen de meeste ziekenhuizen in Haïti afhankelijk waren van generatoren op brandstof om patiënten in leven te houden.
Het agentschap schat dat 300 kinderen, 45 vrouwen en 150 Covid-patiënten gevaar lopen, tenzij er deze week brandstof wordt geleverd.

“Geen enkel kind zou ooit mogen sterven als gevolg van een stroomstoring”, zegt Raoul de Torcy, plaatsvervangend vertegenwoordiger van Unicef in Haïti. Een ngo meldde vorige week dat er dit jaar tot nu toe bijna 800 ontvoeringen waren gemeld in Haïti.  Onder degenen die nog steeds worden vastgehouden, zijn 17 missionarissen uit de VS en Canada die werden ontvoerd door een bende toen ze terugkeerden van een bezoek aan een weeshuis. De bende heeft $ 1 miljoen aan losgeld geëist voor de vrijlating van elk van hen. De mate van onveiligheid in Haïti is omhooggeschoten, nu criminele bendes de controle hebben over steeds grotere delen van het grondgebied.