Politie Amsterdam houdt man (55) aan op verdenking van oorlogsmisdrijven Binnenlandse Oorlog Suriname

29 October 2021

Comments: 0

Vrijdag 29 oktober 2021- Het Openbaar Ministerie in Nederland bericht vrijdag 29 oktober, dat de politie op 26 oktober in Amsterdam een 55-jarige man heeft aangehouden die wordt verdacht van het plegen van oorlogsmisdrijven tijdens de Binnenlandse Oorlog, de burgeroorlog die eind vorige eeuw in Suriname woedde. Onderzoek van het Team Internationale Misdrijven wijst erop dat de man, een Nederlander geboren in Suriname, in 1987 meerdere burgers heeft vermoord.

Tussen 1986 en 1992 streed het Surinaamse Nationaal Leger onder leiding van Desi Bouterse tegen het zogeheten Junglecommando van Ronnie Brunswijk. Honderden onschuldige burgers werden gedood, tienduizenden inwoners sloegen op de vlucht.

De verdachte heeft op diverse manieren aangegeven dat hij destijds lid was van de Infanterie van het Nationaal Leger van Suriname en dat hij in die periode bij de commando’s heeft gezeten. Hij heeft aan anderen verteld dat dat hij in juni 1987 meerdere mensen heeft gedood. Hiervan is ook aangifte gedaan. Naar aanleiding hiervan is het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart.

Het doden van mensen die niet (meer) aan de gevechten deelnemen is in strijd met het humanitair oorlogsrecht. Het Landelijk Parket onderzoekt deze zaak daarom als oorlogsmisdrijf, een internationaal misdrijf, en verdenkt de verdachte van overtreding van artikel 8 van de Wet Oorlogsstrafrecht.

Als verdachten de Nederlandse nationaliteit hebben of zich in Nederland bevinden kunnen zij hier vervolgd worden. Nederland heeft volkenrechtelijke verplichtingen tot het opsporen en vervolgen van internationale misdrijven. Deze verplichtingen bestaan, omdat deze misdrijven als de meest ernstige schendingen van het internationale recht worden gezien, met de meest verregaande gevolgen voor slachtoffers en de (internationale) rechtsorde.

Voor dit onderzoek zoekt de politie nog meer informatie. Het gaat met name om verklaringen over de zogeheten ‘zuiveringsacties’ in het Brokopondo gebied, in de omgeving van Brownsweg in juni 1987. In dit gebied voerde het Surinaamse Nationaal Leger acties uit waarbij burgers om het leven zijn gebracht. Informatie die hier van toepassing op is en die relevant kan zijn voor het onderzoek, kunt u delen met het Team Internationale Misdrijven van de Landelijke Recherche.