Rechter blokkeert tijdelijk strenge anti-abortuswetgeving Texas

7 October 2021

Comments: 0

DONDERDAG 7 OKTOBER 2021- Een rechter in de Amerikaanse staat Texas heeft de strenge anti-abortuswetgeving die daar eerder deze maand werd ingevoerd tijdelijk geblokkeerd. Rechter Robert Pitman heeft woensdag lokale tijd besloten dat de wet niet mag worden gehandhaafd en vrouwen legaal een abortus uit mogen blijven voeren terwijl rechtszaken over de wetgeving voortgezet worden. Het Amerikaanse Hooggerechtshof besloot eerder dat de wet tot een definitieve uitspraak van kracht mocht blijven. President Joe Biden had de “bizarre en extreme” wet in Texas eerder al sterk veroordeeld en zijn regering klaagde de staat ook aan. Het besluit van Pitman komt als reactie op deze aanklacht. Biden zei eerder ook dat zijn regering zoekt naar mogelijkheden om Texaanse vrouwen toegang te laten krijgen tot veilige en legale abortus.

Naar schatting 85 procent van de Texaanse vrouwen die hun zwangerschap willen laten beëindigen zou dat niet meer in Texas kunnen doen. Een staat mag geen enkele vrouw dat recht ontzeggen voordat de baby levensvatbaar is, beargumenteerde de Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland in de aanklacht. Dat is volgens een uitspraak van het Hooggerechtshof in 1973 ongeveer de 24e zwangerschapsweek.