Rechtspersoon veroordeeld

27 October 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 27 okotber 2021-¬†De Kantonrechter heeft vonnis uitgesproken op dinsdag 26 oktober 2021¬†in de megadrugszaak¬†‚Äúrijstexportbedrijf‚ÄĚ.¬†De rechtspersoon, het rijstexportbedrijf, werd overeenkomstig de strafeis
van het Openbaar Ministerie, ter zake medeplegen tot uitvoer van coca√Įne,¬†veroordeeld tot een geldboete van SRD 1 miljoen in het Tweede Kanton, te¬†betalen binnen 5 maanden na de uitspraak.

Op 08 januari 2019 werd meer dan 2000 kilogram coca√Įne in beslag genomen op¬†de Jules Sedney Haven te Paramaribo. Deze drugs zat verborgen in een¬†container die deel uitmaakte van acht containers die door het¬†rijstexportbedrijf ter uitvoer waren aangeboden.¬†In de zaak waren hangende het onderzoek, in totaal 17 personen in¬†verzekering gesteld.¬†¬†De hoofdverdachte m.n. de eigenaar van het rijstbedrijf, werd enkele dagen¬†na de ‚Äúvangst‚ÄĚ dood aangetroffen.

Na intensief politie onderzoek en een gerechtelijk vooronderzoek zijn 12 personen door het Openbaar Ministerie gedagvaard om te verschijnen voor de kantonrechter. Naast deze twaalf natuurlijke personen heeft het Openbaar ministerie ook de rechtspersoon (het rijstbedrijf) gedagvaard. De behandeling ter terechtzitting ving aan op 18 april 2019.

Op de zitting hebben de verschillende raadslieden formele excepties opgeworpen die onder meer verband hielden met de geldigheid van de dagvaarding en de niet ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie op grond van het naderhand dagvaarden van de rechtspersoon. Het Openbaar Ministerie heeft alle formele verweren gedocumenteerd weerlegd. De kantonrechter is wat de formele verweren betreft meegegaan met de zienswijze van het Openbaar Ministerie en heeft alle formele verweren verworpen.

Het openbaar Ministerie vorderde gevangenisstraffen tussen twee jaar en zeven jaar en geldboetes tussen de SRD2.500 en SRD 5.000,- voor elk van de gedagvaarde (natuurlijke) personen.
De Kantonrechter legde de natuurlijke personen, m.u.v. de truckchauffeur,¬†gevangenisstraffen tussen 17 maanden en zes jaar onvoorwaardelijk op en¬†geldboetes vari√ęrend van SRD 5.000,- en SRD 8.000,-.

De truckchauffeur is van de gehele tenlastelegging vrijgesproken.

-Het Openbaar Ministerie-