Suriname heeft nu Justitieel Interventie Team

25 October 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Maandag 25 oktober 2021- Op 20 september 2021 is formeel per beschikking, het Justitieel Interventie Team (JIT) ingesteld door de waarnemend Procureur РGeneraal bij het Hof van Justitie, Mr. Garcia Paragsingh.

Bij de opening van het nieuwe zittingsjaar voor de rechterlijke macht op 08 oktober 2021 heeft de waarnemend PG aangegeven dat de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit, een belangrijke prioriteit is de komende periode. De waarnemend PG stelde in haar rede dat voor de aanpak van de grensoverschrijdende criminaliteit, de instelling van een nieuw Interventie Team een noodzaak was.

De ‚Äėopmars‚Äô de afgelopen jaren van de ‚ÄėTransnationale Criminaliteit‚Äô in ons¬†land met name de illegale drugs- en wapenhandel, hebben een zeer negatieve¬†impact op zowel de samenleving als op het imago van Suriname. Deze opmars¬†vormt bovenal ‚Äėeen grote dreiging voor de nationale veiligheid‚Äô.

Steeds meer criminele organisaties die grensoverschrijdende criminele¬†handelingen plegen, doen dat via Suriname. Deze internationale criminele¬†organisaties opereren georganiseerd en zeer vernuftig en hebben nota bene¬†de beschikking over voldoende financi√ęn en een goede infrastructuur. Dit¬†stelt deze criminele organisaties in staat in instituten van de overheid te¬†infiltreren en die dus te corrumperen. Hierdoor wordt de rechtsstaat¬†ernstig ondermijnd.

Dit zijn ‚ÄėBijzondere Omstandigheden‚Äô die nopen tot ‚ÄėBijzondere¬†Maatregelen‚Äô. In dit kader is het Justitieel Interventie Team (JIT)¬†ingesteld.¬†Het JIT heeft met name als taak, om de Transnationale Criminaliteit in al¬†haar vormen aan te pakken en een halt toe te roepen. De inzet van het JIT¬†moet dus de opmars van de georganiseerde grensoverschrijdende criminaliteit¬†in ons land stuiten.

Het JIT  is samengesteld uit geselecteerde leden van Het Korps Politie Suriname, Het Korps Militaire Politie, Het Directoraat Nationale Veiligheid, het Korps Douane en deskundigen uit de private Рen publieke sector. Het JIT is geen tegenhanger van het KPS, maar juist complementair.

Deze gespecialiseerde eenheid bestaat uit een werkgroep Informatieverwerving, een werkgroep Onderzoek en een werkgroep Arrestatie. De leden van de werkgroepen Onderzoek en Arrestatie, zijn politieambtenaren en ambtenaren van de Militaire Politie (MP). De sectie Informatieverwerving en andere ondersteunende functies zoals administratieve en logistieke functies worden door zowel Politie -, MP Рen Douane ambtenaren bemand alsook door deskundigen uit de private Рen de publieke sector.

Met de instelling van dit Justitieel Interventie Team zal de aanpak van de georganiseerde grensoverschrijdende Рen ondermijnende criminaliteit in ons land strakker Рen gerichter worden aangepakt. In dit kader moeten echter alle relevante en bevoegde diensten samen optrekken.

Tenslotte wenst het Openbaar Ministerie de samenleving te attenderen op de¬†medeverantwoordelijkheid die zij draagt¬† bij de aanpak van bovengenoemde¬†vormen van criminaliteit. Hierdoor draagt u bij om een ‚ÄėVeilig Suriname‚ÄĚ te¬†kunnen garanderen.

-Het Openbaar Ministerie-