Tigrikati gespot in de omgeving van kwatta

8 October 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 08 oktober 2021- De drie katachtigen die op 30 september werden gezien te Kwatta, zijn geen jaguars. Na grondig oriëntatie door Natuurbeheer, het bekijken van beelden, achtergelaten sporen en gesprekken met de bewoners, is het bevestigd dat het hierbij niet gaat om jaguars, maar om de ocelot/tigirkati.

De tigrikati behoort tot de middelgrote wilde katachtigen van Suriname en is te vinden vanaf de kust tot de heuvel en het bergland van Suriname. Net als alle zes wilde katachtige soorten van Suriname is de ocelot een international beschermde diersoort. Deze diersoort zorgt voor het in stand houden van de populatie van de roofdiersoorten. Ze leven van kleine diersoorten zoals konijnen, muizen, kleine slangen en leguanen.

Deze diersoorten vallen mensen niet aan, behalve als ze zelf aangevallen worden. De tigrikati kiest eerst om te vluchten, maar als zij die mogelijkheid niet heeft, gaat zij in de verdediging en dat ziet men vaak als een aanval.

Door ontbossing, huizenbouw, verstedelijking van gebieden en mijnbouwactiviteiten worden de leefgebieden van deze diersoorten steeds kleiner. Hierdoor wordt de kans op een conflict tussen mens en dier steeds groter. Door de ontbossing trekken de prooidieren steeds weg van het gebied, waardoor deze predatoren steeds in de omgeving van de mens komen op zoek naar voeding.

Bij het maken van luid geluid bijvoorbeeld bij het afschieten van vuurwerk, trekken deze dieren snel weg. Indien men wederom zulke diersoorten signaleert, kan men contact opnemen met Natuurbeheer op het nummer: 472847.