Zaterdag 16 oktober 2021- In het maandelijkse oliemarktrapport van de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC), wordt aangegeven dat de wereldwijde vraag naar ruwe olie tot 4,2 miljoen vaten per dag kan groeien in 2022. Dit, aangezien de stijgende aardgasprijzen de consumptie van afgeleide producten zouden kunnen stimuleren.
De escalatie van de gasprijzen die de schaarste veroorzaakte, heeft geleid tot een groeiende interesse van industriële producenten om van dit product over te schakelen op vloeibare brandstoffen, zoals ruwe olie.
“Als deze trend zich voortzet, zou er een grotere vraag zijn naar energieopwekking, raffinage en het petrochemische gebruik van brandstof, diesel en naftaline”, aldus deze organisatie. De benzineprijzen zijn gestegen tot niveaus die in jaren niet meer zijn gezien, van meer dan 83 dollar per vat Brent en 80 dollar van de Texas intermediate oil (WTI).
Deze situatie is ook ingegeven door de versterking van de marktfundamentals, een langzame hervatting van de olieproductie in de VS. Als gevolg hiervan verwacht de OPEC dat de totale wereldvraag naar olie dit jaar 96,6 miljoen vaten zal bedragen, wat de verwachting van 5,96 miljoen vaten in 2020 overtreft. Experts verzekerden dat het herstel van het olieverbruik zal doorzetten met een jaarlijkse stijging van 4,15 miljoen vaten per dag tot gemiddeld 100,8 miljoen vaten per dag in 2022. Het huidige pact van de alliantie, OPEC+ genaamd, is van plan om de productie tot september 2022 met 400.000 vaten per maand te verhogen, en het rapport suggereert dat dit beleid zal worden voortgezet. Daartoe zal de organisatie, zoals met Rusland en andere bondgenoten is afgesproken, de opvoering, zij het gematigd en geleidelijk, voortzetten.