VES: “Contract HPSG heeft Suriname aan handen en voeten gebonden”

22 October 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 22 oktober 2021- “De overeenkomst met het Deense bedrijf HPSG heeft Suriname aan handen en voeten gebonden”. Dit zegt voorzitter Winston Ramautarsing van de Vereniging van Economisten in Suriname, (VES). Hij reageert op wat de regering aangeeft over een betalingsgarantie voor stroominkopen. Deze zal pas van toepassing zijn nadat de waterstofcentrale van HPSG er staat. De overheid zal garant staan voor de aankoop van 100 megawatt stroom per jaar tegen een vaste prijs van 0,11 US-dollar per kilowattuur.

Volgens de regering zou stroom uit een nieuwe thermische centrale bij de huidige olieprijs all-in, USD 15 cent per kWh kosten. Indien de olieprijs omhoog gaat, zal deze prijs ook stijgen. De lagere USD 11 cent daarentegen is een vaste prijs en maakt Suriname minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Volgens Ramautarsing is deze berekening op de lange termijn niet voordelig voor Suriname.

Ramautarsing vindt dat deskundigen betrokken moeten worden bij het aangaan van overeenkomsten. Dit, om te voorkomen dat er contracten worden aangegaan die nadelig uitpakken voor Suriname. Ook vindt de VES-voorzitter het belangrijk dat er een grote mate van transparantie is, zodat er geen sprake is van een verkeerde inschatting.

 De financiering en bouw van de fabriek zijn en blijven de volledige verantwoordelijkheid van de investeerder alléén. Suriname heeft daarbij geen enkele verplichting of financiële inbreng in welke vorm dan ook, meldt de Communicatie Dienst  Suriname.