Voetsporen nazaten Chinese immigranten overal te zien

20 October 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 20 oktober 2021- De voetsporen van de Chineze nazaten zijn in alle sectoren te zien. Dit kwam vandaag naar voren bij de herdenking van 168 jaar Chineze immigratie in Suriname. In het kader hiervan vond er een kranslegging plaats bij het monument op het vriendschapsplein.

Volgens Henk He, voorzitter van de Suriname Chinese United Association, SCUA, zijn de Chinezen volledig geïntegreerd in de Surinaamse samenleving. Naast de bijdrage die zij leveren aan de economie, wordt er ook op andere fronten steun verleend zoals nu tijdens de covid pandemie.

Op 20 juni kwam de eerste groep Chinezen aan in Suriname, bestaande uit 18 personen. Intussen is de groep gegroeid en behoort tot de grootste in het Caribisch gebied. Volgens Chefferon Kartowikromo, vertegenwoordiger van het Ministerie van Onderwijs, wetenschap en Cultuur, is Suriname ook het eerste land geweest op het westelijk Halfrond, dat het Chinees nieuwjaar heeft uitgeroepen tot nationale feestdag. Ook de cultuur heeft een grote bijdrage geleverd aan vele ontwikkelingen.

Er zijn door de covid pandemie en klimaatverandering vele uitdagingen waar beide landen mee te kampen hebben. Desondanks streeft ambassadeur Han Jing naar verdieping van de samenwerking op verschillende gebieden. Door de bijdrage van de in Suriname gevestigde Chinezen is ook deze relatie verder gegroeid.

President Chandrikapersad Santokhi is het eens met ambassadeur Jing als het gaat om de bijdrage die Chinezen leveren aan de ontwikkeing van de relatie tussen beide landen. Daarom dat dit onderwerp ook altijd hoog op de agenda staat, vervolgt het staatshoofd.