Al 23 zwangere vrouwen overleden aan COVID-19

23 November 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 23 november 2021-Ā Het aantal zwangere vrouwen dat is overleden als gevolg van COVID-19, is gestegen naar 23. Geen enkele was gevaccineerd. Volgens Lachmi Kodan, Hoofd van de afdeling Verloskunde van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), is de situatie triest. Medici zitten met de handen in het haar over de zwangere vrouwen met een coronabesmetting en andere medische factoren. Komt nog bijkijken dat de vaccins van Moderna die worden toegediend aan deze vrouwen, geldig zijn tot eind december. Zwangere vrouwen lopen een grotere kans op overlijden vanwege een COVID-19 besmetting.

Voor een vaccinatie tegen het coronavirus kunnen zwangere vrouwen niet alleen terecht bij het ā€˜s Lands Hospitaal, maar nu ook bij de diverse RGD-poliā€™s.

Volgens medisch directeur Soenita Nannan Panday-Gopisingh, moet er onderzocht worden waarom sommige zwangere vrouwen zich niet laten vaccineren. Het zijn vooral de hoog zwangere vrouwen die komen te overlijden, weet de medisch directeur.

De vaccinatiegraad is de afgelopen weken gedaald. Personen laten zich niet vaccineren, omdat zij zien dat het aantal positieven afneemt, constateert Nannan Panday-Gopisingh. Het is juist nu belangrijk om je te laten vaccineren, vooral als we kijken naar de situatie van zwangeren.

Op de vraag wat er zal gebeuren indien Suriname in een 5e golf terecht komt, zei dokter Kodan het volgende.