Zondag 21 november 2021–Ā Ā Landen in Noord- en Zuid-Amerika melden een stijging vanĀ het aantal resistente infecties, die waarschijnlijk te wijten zijnĀ aan het ongekende misbruik van antimicrobiĆ«leĀ geneesmiddelen bij de behandeling van COVID-19.Ā Die waarschuwing komt van de directeur van de PanĀ American Health Organization (PAHO), Dr. Carissa F.Ā Etienne, tijdens een mediabriefing afgelopen woensdag.
“Tijdens deze pandemie hebben we de kracht van antimicrobiĆ«le stoffen als vanzelfsprekend beschouwd”, zei de directeur aan de vooravond van de World Antimicrobial Awareness Week.
Uit gegevens blijkt dat meer dan 90% van de gehospitaliseerde COVID-patiƫnten in Amerika een antimicrobieel middel kreeg, terwijl slechts 7% deze medicijnen nodig had om een secundaire infectie te behandelen.
Geneesmiddelen zoals ivermectine, azitromycine en chloroquine werden ook veel gebruikt, ondanks sterke aanwijzingen dat ze geen voordeel hebben tegen COVID-19.
Met veel ICU’s in de regio die tijdens de pandemie op 2 tot 3 keer hun capaciteit werken, is er ook een toename van invasieve procedures, zoals intubatie en beademing.
Dit, in combinatie met problemen als overbevolking en de beperkte beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE), waaronder handschoenen en jassen, droegen er ook toe bij dat ziekenhuisinfecties zich sneller verspreidden.
“AntimicrobiĆ«le middelen zijn cruciale levensreddende medicijnen, maar ze moeten op verantwoorde wijze worden gebruikt, aangezien bacteriĆ«n resistentie kunnen ontwikkelen en deze medicijnen in de loop van de tijd ondoeltreffend kunnen maken”, zei de PAHO-directeur.