Anticiperend op 5e golf; vaccinatiecampagne naar hoger tempo

12 November 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Vrijdag 12 november 2021- Anticiperend op een mogelijke vijfde golf in ons land, zal de Covid-19-vaccinatiecampagne naar een hoger tempo gebracht worden. Tijdens de Covid-19-persconferentie op donderdag 11 november 2021 heeft Javier Asin, coördinator van het Nationaal Coördinatie Team (NCT), aangegeven dat de vaccinatiegraad wereldwijd nog te laag is. In Europa zijn er momenteel recordbesmettingen dan ooit tevoren. Het virus muteert steeds in een agressieve variant en vermeerdert zich ook snel. “Daarom moet de mens zich vaccineren en we moeten anderen motiveren om dat ook te doen.”

De 5e golf die zich thans is de wereld voordoet, gaat sneller dan de 4e golf. Asin zegt dat boostershots daarom ook nodig zijn. Hij is van mening dat reeds gevaccineerden hierdoor tijdig weerstand kunnen opbouwen en beschermd zijn. In dit kader is er reeds een aanvang gemaakt met het toedienen van een derde prikje aan 60+’ers, dialysepatiënten, mensen met immuunstoornissen en frontliniewerker. Deze campagne zal worden uitgebreid naar 40+’ers met of zonder onderliggende aandoeningen. Momenteel worden alleen AstraZeneca en Moderna als booster toegediend. De overige vaccins volgen binnenkort.

Een ander besluit is de inkorting van het interval tussen de twee prikjes. De wachttijd bij AstraZeneca is per direct ingekort van 8 naar 4 weken. Het doel is dat er meer bescherming is naar de feestdagen toe. Verder krijgen personen die vanwege een eerdere Covid-positieve test slechts een prikje toegediend hadden gekregen, nu ook een twee dosis. Dit vanwege het feit dat in sommige landen zoals de Verenigde Naties 1 dosis niet wordt geaccepteerd. Asin: “Ook blijkt uit onderzoek dat een tweede dosis meer bescherming biedt.” Op het stuk van de outreach zal het NCT naast de standaard vaccinatielocatie nu ook de woonbuurten in. Recentelijk was het de beurt aan Sophia’s Lust. Vervolgens worden Latour, Ephraimzegen en het district Coronie aangedaan.

De NCT-coördinator betreurt het dat 9.500 doses AstraZeneca-vaccins zullen worden vernietigd, aangezien ze eind oktober vervallen zijn. “We kunnen het ons niet veroorloven zoveel doses weg te doen,” laat Asin optekenen. Om dit in het vervolg te voorkomen, zal een persoonlijke voorkeur voor een bepaald soort vaccin niet meer mogelijk zijn. “De vaccins moeten beter benut worden anders gaat de welwillendheid van de donoren van vaccins ophouden,” vreest Asin. Hij roept personen op die hun gele vaccinatieboekje op de vaccinatiesites hadden laten invullen en ondertekenen. De mensen krijgen een ander geel boekje waarin de vaccinatie ingevuld en ondertekend zal worden door een gecertificeerde arts van het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG).