Australië stuurt politieversterking naar roerige Salomonseilanden

27 November 2021

Comments: 0

Zaterdag 27 november 2021- Australië zet meer dan honderd politieagenten en militairen in op de Salomonseilanden, vanwege een gewelddadige onrust daar. Demonstranten in de hoofdstad Honiara trotseerden donderdag een door de overheid opgelegde lockdown en gingen voor de tweede dag op rij de straat op.

Gebouwen werden in brand gestoken, terwijl naar verluidt veel winkels werden geplunderd. Op video van Reuters is te zien hoe mensen voorwerpen op straat gooien. De Australische premier Scott Morrison zei dat de leider van het eiland in de Stille Oceaan om de hulp van zijn land had gevraagd, die snel werd goedgekeurd.

De ingezetenen zullen helpen bij de oproerbeheersing en de beveiliging van kritieke infrastructuur afdwingen. Op videobeelden is te zien dat het Chinatown-district van de hoofdstad ook het doelwit is.

Veel van de demonstranten komen uit de provincie Malaita, die twee jaar geleden in botsing is gekomen met de regering over haar besluit om de banden met Taiwan te verbreken en tegelijkertijd formele banden aan te knopen met China.

Malaita, het dichtstbevolkte eiland van het land, had de verandering in diplomatieke betrekkingen afgewezen, in plaats daarvan zich aangesloten bij de Verenigde Staten en opgeroepen tot zijn eigen onafhankelijkheid.

De rijksoverheid heeft die oproepen echter afgewezen. Zowel Peking als Washington hebben bondgenoten in de Stille Oceaan gezocht om invloed in de regio te vergaren.