COVAX bereikt grens van 500 miljoen geleverde vaccindoses

19 November 2021

Comments: 0

Vrijdag 19 november 2021- Het COVAX-programma, dat gelijke toegang tot coronavaccins voor arme landen mogelijk wil maken, heeft woensdag de grens van 500 miljoen doses bereikt. Dat heeft de vaccin-alliantie Gavi, die samen met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, zijn schouders onder het project zet, medegedeeld.

“Dankzij het harde werk en de toewijding van zowel partners als hulpverleners heeft Covax 500 miljoen vaccindoses verdeeld over 144 landen en gebieden wereldwijd”, schreef uitvoerend directeur van Gavi, Seth Berkley, op Twitter.

Covax werd opgericht om de 92 armste landen en gebieden ter wereld gratis van vaccins te voorzien. Het programma hekelde echter al regelmatig de erg onevenwichtige verhouding tussen de verdeling van vaccins aan rijke en arme landen.

In de hoog-inkomenslanden zijn circa 143 doses toegediend per 100 inwoners, in de arme landen ligt dat cijfer op 7 doses per 100 inwoners. Volgens de huidige verwachtingen, die begin september naar beneden werden bijgesteld, hoopt Covax op 1,425 miljard doses in 2021. Het oorspronkelijke doel van 2 miljard vaccins zou nu pas in het eerste kwartaal van 2022 bereikt worden.