‘Duurste schilderij ter wereld niet van Leonardo da Vinci’

17 November 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Woensdag 17 november 2021 – Het is het duurst geveilde schilderij ter wereld: Salvator Mundi (verlosser van de wereld) door Leonardo da Vinci. Liefst 450 miljoen dollar betaalde de Saudische minister van cultuur ervoor in 2017. Maar nu is de vraag: kocht hij wel een echte Da Vinci? Het gerenommeerde Prado Museum in Madrid is daar niet van overtuigd.

Het portret van Jezus als ‘verlosser van de wereld’ werd in november 2017 het duurste schilderij ter wereld. Volgens verschillende media deed de Saoedische prins Badr bin Abdullah bin Farhan, een familielid van kroonprins Mohammed bin Salman, het hoogste bod in opdracht van de autoriteiten in Abu Dhabi.

Toen werd gezegd dat het schilderij in het Louvre Abu Dhabi zou komen te hangen, maar volgens bronnen hing het werk in 2019 nog op een superluxe jacht van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Waar het nu precies is, is niet bekend.

Volgens het Prado Museum is het schilderij niet gemaakt door Da Vinci, meldt The Art Newspaper. Het werd gemaakt met toestemming of onder toezicht van de schilder, stelt het Madrileense museum.

Al langer twijfels
In een catalogus waarin de werken van Da Vinci staan opgesomd, staat het schilderij ingedeeld onder de werken die waarschijnlijk niet door hem zijn gemaakt.

Over de echtheid van het werk bestaan al langer twijfels. In 1958 werd het nog niet als werk van Da Vinci zelf beschouwd en werd het voor 45 pond verkocht.

-rtlnieuws.nl-