Frankrijk stuurt politieversterking naar Guadeloupe

24 November 2021

Comments: 0

Woensdag 24 november 2021-Ā Franse politie-eenheden zijn gisteren aangekomen op hetĀ Caribische eiland Guadeloupe (lees: gwadeloep), eenĀ overzees departement van Frankrijk. Zij moeten de lokale autoriteiten helpen bij het beĆ«indigen van dagenlangeĀ corona-rellen.

De onrust op Guadeloupe, dat ongeveer 400.000 inwoners telt, ontstond vorige week maandag nadat een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel werd aangekondigd. Deze maatregel is al op het Franse vasteland ingevoerd.

Er vinden op het eiland al nachtenlang rellen plaats.Ā Er worden branden aangestoken en winkels geplunderd.Ā Ook zijn er schoten op agenten en brandweerlieden gelost. Vanwege de onrust geldt sinds vrijdag een avondklok van 18 tot 5 uur. In de nacht van zondag op maandag werden 38 verdachten opgepakt en raakten twee leden van de veiligheidsdiensten gewond. De ongeveer vijftig agenten van het Franse vasteland begonnen vlak na aankomst met het verwijderen van wegblokkades die relschoppers hadden opgeworpen. Die blokkades belemmerden het verkeer en leidden tot de sluiting van scholen maandag.

De situatie op het Caribische eiland is volgens een Franse regeringswoordvoerder ā€œondraaglijk en onaanvaardbaarā€.Ā De Franse premier Jean Castex sprak maandag in Parijs met functionarissen uit Guadeloupe over de uit de hand gelopen situatie op het eiland.