Grootste drugsvangst van het jaar in Columbia

26 November 2021

Comments: 0

Vrijdag 26 november 2021-¬†De strijdkrachten van Colombia hebben dinsdag hun¬†grootste drugsvangst van het jaar tot dusver gedaan door 10¬†ton coca√Įne in beslag te nemen van het Nationaal¬†Bevrijdingsleger (ELN), een linkse guerrillagroep.¬†Ook zouden de Colombiaanse troepen twee drugslaboratoria¬†van de ELN hebben vernietigd, gelegen in de provincie¬†Narino nabij de grens van Ecuador.¬†“Dit is de belangrijkste klap in termen van coca√Įnevangsten dit jaar”, zei ¬†Diego Molano, Colombiaans minister van Defensie.¬†De inbeslagname overschrijdt die van juni van zes ton.¬†ELN blijft de grootste gewapende groepering die in opstand komt tegen de Colombiaanse regering¬†Het werd opgericht in 1965 als een marxistisch-leninistische groepering.

Vijf jaar geleden tekende de Colombiaanse regering een vredesakkoord met de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), de grootste rebellengroep die in oorlog was met de regering.¬†De FARC kwam grotendeels aan middelen en wapens door de productie en verkoop van coca√Įne en vergaarde meer dan 300 miljoen US-dollar aan activa, vooraf aan de demobilisatie na het vredesakkoord.¬†Ondanks het be√ęindigen van het conflict, blijft coca (de plant die wordt geoogst om coca√Įne te maken) in sommige delen van het land een drijvende kracht achter de Colombiaanse economie, en volgens de New York Times gebruiken bepaalde steden zelfs coca√Įne als betaalmiddel.