Nationale Diváli Manifestatie geannuleerd

2 November 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Dinsdag 02 november 2021- De Culturele Unie Suriname (CUS) heeft het de afgelopen jaren kunnen bewerkstelligen dat Suriname het Diválifeest nationaal heeft gevierd met gepaste saamhorigheid. De Nationale Diváli Manifestatie op het Onafhankelijkheidsplein is door de jaren heen een begrip geworden in onze maatschappij. De CUS heeft altijd positieve feedback gekregen voor het organiseren en voor de wijze van organisatie van de Nationale Diváli Manifestatie. Vooral het aanmaken van de “Suriname diá” is altijd groots ontvangen door het publiek. Gelet op de Covid-19-pandemie is de CUS de afgelopen twee jaren echter genoodzaakt geweest om de opzet van de Nationale Diváli Manifestatie te wijzigen om desondanks dit feest gezamenlijk te vieren, maar dan op afstand. Gezien de huidige situatie, namelijk de stijgende besmettingen en sterfgevallen door het COVID-19 virus voelt de CUS zich thans geroepen om uitgaande van haar maatschappelijke rol, uit voorzorg de Nationale Diváli Manifestatie voor dit jaar volledig te annuleren. De CUS rekent op volle begrip van de gemeenschap voor dit besluit. Van deze gelegenheid gebruikmaken zal de CUS het Diválifeest kort belichten en afsluiten met een boodschap voor u allen.

Diváli: Een feest dat ook bekend staat als het lichtfeest en bijkans door elke cultuurgroep wordt erkend en gevierd.

Het begrip ‘licht’ heeft in bijkans alle culturen een bijzondere betekenis, echter, wordt het door elke cultuurgroep anders benaderd, hetgeen uiteindelijk toch op hetzelfde neerkomt. Behalve dat het licht een symbool is van het goddelijke, wordt het ook in verband gebracht met kennis en spiritualiteit. Zonder licht, zonder energie zijn wij nergens. Het licht wijst ons de weg in het donker. Waar er licht is, bruist het ook van de nodige positieve energie en dat moeten wij koesteren. Alle grote en kleine religiën kennen het lichtfeest in de wereld en vertalen het naar verlichting van de mens in de meest uitgebreide zin ervan. Alleen het feit dat het Diváli feest over de hele wereld op de één of ander wijze wordt gevierd, en wij het in Suriname vanaf 1873 kennen en vieren, moeten wij dit feest koesteren op ons eigen manier en wel door invulling te geven aan de echte betekenis ervan. Zonder licht zouden wij in het donker wezen en elkander niet zien en herkennen; het levenslicht zou ons ontnomen worden met alle gevolgen van dien.

Het Diváli feest is in feite een waardering die wij toekennen aan de goddelijke energie die ons in staat stelt om alles wat er in de wereld zichtbaar is te mogen zien en te aanschouwen. Dus de donkere helft in ons te verdrijven en onze geest te zuiveren van alle negatieve eigenschappen.

Zo kunnen wij elkander zien met goede bedoelingen door de energie die in ons stroomt en ons in staat stelt om dingen waar te nemen, te aanschouwen en te begrijpen. Wij kunnen dingen zien, elkander zien en let wel: accepteren en waarderen in alle vormen en situaties.

Wanneer wij dit cultureel vertalen, dan praten we over natievorming, wij praten dan over het accepteren en waarderen van de cultuur en traditie die er bestaat bij alle cultuurgroepen met een eenheidsgedachte, saamhorigheid en natievorming. Hierdoor kunnen wij via het licht de dag van morgen met een goede wil en de kracht van de godin Laksmi aanschouwen. Het bijzondere van dit feest is dat de godin Laksmi vereerd wordt. Om de verering goed te laten vlotten, maakt men zijn huis en omgeving goed schoon om het licht, de schoonheid, rijkdom, gelukzaligheid en voorspoed te verwelkomen. De diá staat uiteindelijk voor het fysieke lichaam. Met de ghi wordt de geest gesymboliseerd, terwijl de watten het intellect en de ziel aanduiden. Het licht, het vuur dat u ziet bij de brandende diá kent drie functies, te weten: het licht, de warmte en de progressie en symboliseert ook de átmájoti oftewel het licht van de ziel, waarmee de energie, de waarheid, het bewustzijn en gelukzaligheid aanwakkert. Dit is één van de redenen waarom dit feest tot een nationale feestdag is uitgeroepen. Voor dit jaar vraagt de CUS om thuis uw diá’s aan te maken en om godin Laksmi te aanbidden voor zegeningen en voor een goede gezondheid.

Een gezond volk draagt altijd bij aan de totale ontwikkeling van een land. Aan u allen een Shubh Diváli.

De Culturele Unie Suriname

Voorzitter

Aniel Manurat