Nederland stopt toch met buitenlandse investeringen in olie en gas

8 November 2021

Comments: 0

Maandag 08 november 2021-Ā Nederland sluit zich op de klimaattop in Glasgow alsnog aan bij een groep landen die wil stoppen met investeren in kolen, olie en gas in het buitenland. Dat zeggen betrokkenen tegen NU.nl. Later vandaag stuurt het kabinet een brief naar de Tweede Kamer. Woensdag werd duidelijk dat NederlandĀ zich niet zou aansluitenĀ bij de groep, terwijl grote investeerders als deĀ VS en CanadaĀ de stap wel zetten. Er klonk kritiek in de Tweede Kamer en het kabinet besloot daarna toch mee te doen.

Het gaat om het beƫindigen van overheidsinvesteringen in fossiele energieprojecten in het buitenland, zoals de zoektocht naar nieuwe olievelden of de aanleg van gascentrales. Deze investeringen zijn onverenigbaar met het doel de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. Daarom lanceerde het Verenigd Koninkrijk op de klimaattop in Glasgow een kopgroep van landen die de knoop wil doorhakken en deze investeringen per 2022 wil terugtrekken.

‘Echte consequenties’ voor Nederlandse bedrijven

Dat Nederland zich alsnog aansluit bij de kopgroep, heeft volgens demissionair minister Tom de Bruijn (Buitenlandse Handel) “echte consequenties” voor Nederlandse bedrijven. Hij zei maandag op de klimaattop in Glasgow dat het “geen eenvoudig besluit was”. “In het belang van het klimaat hebben we besloten dit toch nu te doen”, aldus De Bruijn. Eerder wilde de regering de beslissing nog overlaten aan een volgend kabinet.

Critici merkten vorige week op dat het demissionaire kabinet uit dezelfde partijen bestaat als het beoogde nieuwe kabinet en dat daarom net zo goed nu een besluit kan worden genomen. “De formerende partijen zijn hetzelfde. Dat maakte het net even iets makkelijker”, erkent nu ook De Bruijn. Nederland is een relatief grote investeerder in fossiele energieprojecten in het buitenland. Dat loopt via exportkredietverzekeraar Atradius die voor circa 1,5 miljard euro garant staat bij bedrijven die bijvoorbeeld actief zijn in de offshorewinning van olie en gas in Afrika. Ontwikkelingsbank FMO besloot zich wel aan te sluiten bij de kopgroep en investeert per direct alleen nog in duurzame energieprojecten in het buitenland.

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver reageert verheugd op het besluit van het kabinet. Stoppen met het financieren van fossiele projecten is volgens hem een “no-brainer om de klimaatcrisis in de hand te houden”. Ook D66-Kamerlid Raoul Boucke spreekt van “de enige goede keuze”. “We willen, moeten, vooroplopen en investeren in de toekomst in plaats van in fossiele technieken en brandstoffen van de vorige eeuw.” GroenLinks had in de Tweede Kamer al een motie ingediend om Nederland alsnog te laten aansluiten bij de kopgroep. Daar zou dinsdag over gestemd worden.

Demissionair premier Mark RutteĀ zeiĀ maandag in Glasgow tegen NU.nl zich “graag te willen aansluiten bij kopgroepen”. Hij zei in dat gesprek ook het initiatief van het gastland niet te kennen. De kopgroep bestaat uit meer dan 25 landen en wordt gesteund door deĀ Europese Investeringsbank. De deelnemende landen halen gezamenlijk een kleine 20 miljard euro uit fossiele energie.

Bron: – Nu.nl-