Nicaraguaanse president herkozen na arrestatie van tientallen oppositieleden

8 November 2021

Comments: 0

Maandag 08 november 2021- De Nicaraguaanse president Daniel Ortega heeft de verkiezingen in zijn land officieel gewonnen. De bestuurder, die aan zijn vierde termijn gaat beginnen, liet in de aanloop naar de verkiezingen op zondag zeker 39 vooraanstaande oppositieleden arresteren. Volgens de officiële uitslagen won Ortega de verkiezingen met ongeveer drie kwart van de stemmen. Maar volgens onafhankelijke waarnemers en leden van de oppositie nam hooguit 20 procent van de stemgerechtigden de moeite om een stem uit te brengen.

De 75-jarige Ortega liet de arrestaties uitvoeren nadat er in 2018 grootschalige protesten in het land waren uitgebroken. Onder de 39 gearresteerde oppositieleden waren ook zeven potentiële uitdagers voor het presidentschap. Het leverde de links-radicale Ortega naast de verkiezingswinst ook een hoop kritiek op. De Amerikaanse president Joe Biden noemde de stembusgang in het Centraal-Amerikaanse land maandag een schijnvertoning.

Biden dreigt met diplomatieke en economische sancties

Volgens Biden organiseerden de president en zijn vrouw, vicepresident Rosario Murillo, onvrije en oneerlijke verkiezingen. “Al lange tijd impopulair, en nu zonder democratisch mandaat, regeren de families Ortega en Murillo Nicaragua op autocratische wijze”, aldus de Amerikaanse president in een verklaring.

Biden roept Ortega op om “onmiddellijk stappen te zetten die de democratie herstellen” en “degenen die ten onrechte gevangen zitten” vrij te laten. Hij zei ook dat de Verenigde Staten alle diplomatieke en economische middelen zullen inzetten die zij tot hun beschikking hebben om de regering Ortega-Murillo ter verantwoording te roepen. De VS en de Europese Unie hebben eerder al sancties ingesteld tegen leden van de Ortega-familie. Daniel Ortega is leider van het Sandinistisch Nationaal Bevrijdingsfront (FSLN) en sinds 2007 president van het land. Hij leidde het land ook al tussen 1979 en 1990, eerst als juntaleider en later als president. Ortega beweert dat “criminelen” hem met Amerikaanse steun uit het centrum van de macht proberen te verdrijven.

Bron:-Nu.nl-