Nieuw bestuur bij Surinaams Business Forum geïnstalleerd

7 November 2021

In: Nieuws
Comments: 0

Zondag 07 november 2021 – Het nieuwe bestuur bij het Suriname Business Forum (SBF) is op vrijdag 5 november 2021, in de trainingsroom van het Ministerie van Financiën en Planning, geïnstalleerd. Het SBF-bestuur telt 18 leden, waarvan 16 nieuw zijn. Het SBF-platform heeft als doel de formulering, uitvoering en monitoring van de Nationale Strategie voor de Ontwikkeling van de lokale private sector en bestaat al sinds 2007.

‘’De ontwikkeling van het bedrijfsleven in Suriname is van groot belang voor de economische groei, waarbij het scheppen van werkgelegenheid speciale aandacht dient te krijgen. Deze groei is te danken aan de diverse internationale verdragen waar wij als land deel van uitmaken, maar ook door de groei in de olie- en gassector,’’ zegt minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie. Een belangrijk werkarm van het platform is het Suriname Business Development Center (SBC). Samen streven zij ernaar om de ontwikkeling van de Surinaamse handel steeds hogerop te brengen en te verbeteren. Volgens Wilgo Bilkerdijk, plaatsvervangend lid, zit Suriname op de 162e plek van ‘the ease of doing business index’. “Willen wij beter scoren, dan zullen er vanuit de overheid en de private sector (Public-Private Sector) samen hoge inspanningen gepleegd moeten worden zoals het aanpassen van bepaalde wetten,” aldus Bilkerdijk.

‘’Met de diverse financiële injecties vanuit de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank én de nieuwe olie- en gassector in Suriname worden er kansen gecreëerd om ons land verder te ontwikkelen,’’ stelt president Chandrikapersad Santokhi. Het staatshoofd erkent verder dat er voor het forum grote uitdagingen wachten om local content klaar te stomen voor die ontwikkeling. De regeringsleider heeft het forum succes toegewenst en de hoop uitgesproken dat er kansen benut zullen worden voor ons land.

In het platform zijn er vertegenwoordigers van de ministeries van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, Financiën en Planning en Justitie en Politie. Verder nemen ook zitting afgevaardigden van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), de Raad voor Vakcentrales in Suriname (Ravaksur), de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) en de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF).

-Kabinet van de President-